Recept
Kipróbáltam

Mentás-vöröslencse saláta

Stahl Judit

A vöröslencséből főzhetünk krémlevest vagy curryvel ízesített lencsepürét, de egzotikus, gyors vacsoraként is nagyon szeretem, ha izgalmas, mentás- vöröslencse salátát dobok össze. Önmagában, de egyszerű sült húsok köreteként is remek.

Elkészítés


1. 20 dkg vöröslencsét leöblítünkk, átválogatjuk, és a főzővízébe teszünk 3 gerezd fokhagymát meg 2 babérlevelet. Sót ne szórjunk hozzá, az csak a végén jön bele, különben megkeményedne a lencse. A vöröslencse lefedve kb. 10 perc alatt puhára fő.

2. Készítsünk hozzá egy gyors öntetet, vagyis vinaigrette-et: kézi habverővel elhabarunkk 2 dl átszűrt zöldcitromlevet, 3 evőkanál olívaolajat és 1 púpos kávéskanál mézet, majd sózzuk-borsozzuk.

3. Utána felkarikázunk 1 nagy csokor újhagymát, és apróra vágunk tetemes mennyiségű, azaz 1 nagy csokor friss mentát.

4. Végül a leszűrt vöröslencsét összekeverjük a hagymával és a mentával, megsózzuk, és 1 púpos kávéskanál őrölt római köménnyel ízesítjük, hogy erősítsük a keleties ízvilágát, majd összekeverjük a vinaigrette-tel is.

 

1 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 20 dkg vöröslencse
  • 3 fokhagymagerezd
  • 2 babérlevél
  • 1 nagy csokor újhagyma
  • 1 nagy csokor friss menta
  • 1 púpos kávéskanál őrölt római kömény
  • A vinaigrette-hez
  • 2 dl zöldcitrom leve, átszűrve
  • 3 evőkanál olívaolaj a tetejére
  • 1 púpos kávéskanál méz
  • só, bors

A vinaigrette titka: 3 egység olajhoz 1 egység ecetet kell adni. Az ecet helyettesíthető frissen facsart zöldcitromlével.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink