Recept
Kipróbáltam

Krémes sonkaleves

Stahl Judit

Télies leves, és a sonka kétféle módon is megtalálható benne: a főtt, füstölt sonka selymesre turmixolva adja a leves alapját, az érlelt, pármai típusú sonka pedig ropogósra sütve és felcsíkozva levesbetétként díszíti. A sonka-zamatokat emiatt koncentráltan élvezhetjük. Abszolút húspártiaknak való étel.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A krumplit meghámozzuk, 2x2 cm-es darabokra vágjuk, majd a füstölt, főtt sonkát is hasonló méretűre kockázzuk. A póréhagymákból csak a fehér részükre van szükség, a zöld száruk és a szőrös végük nem kell: a fehér részeket ½ cm vékonyan felkarikázzuk, a karikákat gyűrűkre szedjük, és megmossuk-megszárítjuk.

2. A leveshez az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy 26 cm átmérőjű, 5 l-es fazékban, és a sonkát 5 perc alatt kevergetve megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a pórét, és mérsékel tűzön kevergetve 5 perc alatt megfonnyasztjuk.  A sonkás póréhoz hozzádobjuk a krumplit, az egészet sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, és miután jól átkevertük, felöntjük 1½ liter vízzel.

3. A levest nagy lángon felforraljuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 12-15 perc alatt megfőzzük. Annyi kell csak, hogy a krumpli megpuhuljon.

4. Ezalatt a vékony pármai sonkaszeleteket sütőpapíros tepsin egymás mellé tesszük, és 6 perc alatt ropogósra sütjük a forró sütőben.

5. A tejszínt és az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverjük, majd a megfőtt levest turmixgépben összepépesítjük, visszaöntjük a fazékba, és a keményítős tejszínnel együtt nagy lángon kevergetve 1-2 percig forraljuk. Így kész a sűrű leves. A sült sonkaszeleteket ollóval vékonyan felcsíkozzuk, belekeverjük, és tálaláskor snidlinges tejfölt is aduk mellé.

6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A leveshez
  • 30 dkg nem szétfővő krumpli
  • 2 szál póréhagyma fehér szára
  • 30 dkg főtt, füstölt sonka
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 púpos kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 dl tejszín
  • ½ evőkanál étkezési keményítő
  • A levesbetéthez
  • 10 dkg pármai vagy pármai jellegű sonka, vékonyra szelve
  • A tálaláshoz
  • 2 dl tejföl és 2 evőkanál, apróra vágott snidling keveréke
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink