Recept
Kipróbáltam

Gesztenyekrém-leves

Stahl Judit

A hidegebb hónapok egyik klasszikusa itthon. A gesztenye télies lágysága adja ennek a krémlevesnek a különleges élvezetét. Mellé már csak egy meleg kandalló kell, és hogy összejöjjön a család egy nagy kártya vagy társasjáték partira.

Elkészítés

1. Amíg az alaplé megfő – a tippben leírtak szerint-, előkészülünk. A zellerszálakról levágjuk a végeiket, aztán a fehér részektől is megszabadulunk. Ezután a zellerszálak zöld részeit ½ cm vékonyan felszeleteljük, és a tálaláshoz félreteszünk belőle 4 evőkanálnyit. A füstölt szalonnát felkockázzuk.

2. Ha kész az alaplé, indul a levesfőzés. A füstölt szalonnát egy 4 l-es fazékban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon, a pörcöket kiszedjük, és a fazékban maradt zsiradékon nagy lángon 4-5 percig kevergetve pirítjuk a gesztenyéket. Ezután hátrébb lépünk, és óvatosan rájuk öntjük a brandyt, amellyel 1 percig még tovább kevergetjük őket. A gesztenyéket kiszedjük, félretesszük, és a helyükön mérsékelt tűzön megpároljuk a zellert kb. 6 perc alatt.

3. A puha zellerhez hozzáadjuk a megpirított gesztenyéket, az alaplevet és a kakukkfüvet. Az egészet nagy lángon 10 percig forraljuk, és ezalatt a chilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük.

4. A gesztenyelevest turmixgépben összepürésítjük, és visszatöltjük a fazékba. Hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük szerecsendióval, sózzuk-borsozzuk, és annyi chilipaprikát szórunk bele, hogy miután nagy lángon 1-2 perc alatt kevergetve készre főztük, diszkréten csípős legyen. Tálaláskor hozzávegyítjük a félretett, felaprított zellert.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 3 szál halványító zeller
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
  • 50 dkg mélyhűtött, felengedett, előfőzött gesztenye
  • 2 evőkanál brandy
  • 1½ liter csirke alaplé
  • 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 1 piros chilipaprika

Ehhez a leveshez vétek lenne leveskockából készíteni a főzőlevet, ezért ha van otthon csirke-alaplevem, azt használom hozzá, de ha nincs, akkor mikróban főzök gyorsított alaplevet. Ehhez egy nagy műanyagdobozba beleteszek 1-1 darabokra vágott sárga- és fehérrépát, 1 elnegyedelt vöröshagymát, ½ kg csirkeszárnyat, néhány szem borsot, 2 fokhagymagerezdet, és ráöntök annyi vizet, hogy ellepje a hozzávalókat. A mikróban lefedve, 15 perc alatt 800-900 Wattos teljesítménnyel megfőzöm az alaplevet, közben 5 percenként átkeverem. A végén leszűröm és kipótolom annyi vízzel, hogy a végén 1,5 liter legyen.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink