Recept
Kipróbáltam

Sültzöldség-leves

Ha van is a menzákon zöldségleves, általában unalmas, víztelen lében úszkáló néhány szem zöldségről beszélünk. Azonban ahogy a csontleves pl. is ízesebb, ha megsütjük előtte a csontokat, zöldséglevesből is lehet jobbat csinálni, ha nem főzzük, hanem sütjük a hozzávalókat!

Elkészítés

1. Alaposan megmossuk a zöldségeket, majd megtisztítjuk, és egy nagy lábosba szórjuk a hasznos maradékokat: a cukkini végeket, a kaliforniai paprika csumáját, a gombatönköket, a sárgarépa héját, a vöröshagyma héját, a zeller kérgét és a póréhagyma zöld szárrészét.

2. A megtisztított zöldségeket felvágjuk: a padlizsánt kb. 1,5x1,5 cm-es kockákra, a cukkinit félkarikákra, a paprikát csíkokra, a gombafejeket negyedekbe, a sárgarépát karikákra, a hagymát gerezdekre, a zellert apró kockákra, a póréhagymát karikákra.

3. A darabolt zöldségeket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel és a majorannával, majd alaposan elkeverjük az olajjal, és sütőpapíros tepsibe terítve, félidőben átkeverve puhára sütjük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt.

4. Amíg sülnek, felöntjük a lábosban lévő zöldségrészeket 2 liter vízzel, hozzádobjuk a borsot és a kakukkfűágakat. Felforraljuk, majd kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megsülnek.

5. Az alaplevet leszűrjük, aztán beleszórjuk a sült zöldségeket. Végül botmixerrel pürésítjük, és a tejszínnel krémesítjük.

6 adag lesz belőle.


 Összeállítottuk a recepteket úgy is, hogy a közétkeztetők is elkészíthessék ezt a menzakonyhákon. A linkre kattintva láthatóak a 100 adagos anyaghányadok. 

Hozzávalók:
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 piros kaliforniai paprika
  • 3-4 kisebb gomba
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis zellergumó
  • 1 póréhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 fekete bors
  • 1-2 ág friss kakukkfű
  • 0,5 dl habtejszín
  • só és frissen őrölt bors

Teljesen más, teltebb ízeket csalogat elő a zöldségekből, ha magas hőmérsékleten, száraz környezetben hőkezeljük őket, mintha mindezt forróvízben tennénk.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink