Recept
Kipróbáltam

Sültsárgarépa-saláta chilipaprikával

Stahl Judit

Valami hihetelen, mennyire megváltozik egy zöldség íze, ha nem főzzük, hanem sütjük. A sült cékla vagy spárga még csak köszönőviszonyban sem áll önmaga főtt változatával. A sárgarépára is érvényes a varázslat: sokkal lágyabb és édesebb ízű lesz, ha megsütjük. Aki nem bírja igazán a csípős ételeket, ne egy egész, hanem csak egy fél csilipaprikával szórja meg a végén a salátát.

Elkészítés

1. Bemelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat), és amíg melegszik, megpucoljuk a sárgarépákat. 

2. Aztán felvágjuk a répát ujjnyi vastag karikákra és összekeverjük őket 1 evőkanál olajjal.

3. Beleszórjuk mindet egy nagy tepsibe, hogy kényelmesen elférjenek a narancssárga karikák egymás mellett, majd 40-50 percig sütjük őket, hogy belül puha, kívűl szinte karamellbarna színük legyen.

4. Ha kihűltek, akkor összekeverjük a mogyorómártással, amelyet szóról szóra úgy készítünk, mint a mogyorómártásos csirkéét: előveszünk egy másik serpenyőt, és kanálnyi olajon megpároljuk benne az apróra vágott újhagymát, hozzákeverjük az összezúzott fokhagymát és belereszeljük a megpucolt gyömbért is.

5. Lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, és a gyömbéres hagymához keverjük a curryport meg a földimogyorókrémet.

6. A mártást felhigítjuk a vízzel, összekeverjük a szójaszósszal és barna cukorral, majd belefacsarjuk a zöldcitrom levét is.

7. Mielőtt nekiállnánk belapátolni – langyosan az igazi –, még alaposan megszórjuk a salátát apróra vágott, friss korianderzölddel és gumikesztyűs kézzel kimagozott, vékony karikákra metélt chilipaprikával is.

Ez 4 kisebb adag köret valamilyen finom sült husihoz vagy 2 bőséges adag önállóan, vacsorára.

Hozzávalók:
  • 75 dkg finomra reszelt sárgarépa
  • 2 evőkanál olívaolaj a tetejére
  • 1 csokor felkarikázott újhagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 db darabka friss gyömbér, 6 centis
  • 2 evőkanál currypor
  • 5 evőkanál földimogyorókrém
  • 1 dl víz az alma párolásához
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 zöldcitrom héja
  • 1 csupor friss koriander
  • 1 zöld chilipaprika, friss
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink