Recept
Kipróbáltam

Házi limonádé

Stahl Judit

Aki csak most barátkozik az igazi nádcukorral, annak nagyon ajánlom a HÁZI LIMONÁDÉt. Hiszen még egy egyszerű limonádé is különleges ízű lesz, ha rendes nádcukorral készítjük. Azonban, érdemes résen lenni: a barna cukor sokszor semmivel sem egészségesebb, mint a fehér, mert színét a hozzáadott melasztól kapja, azaz nem egyéb, mint színezett, fehér kristálycukor. Nem így a finomítatlan cukrok esetében: ezek valóban színezékmentesek.

Elkészítés

1. A nádcukrot és a vizet addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, így nem ropog majd a fogunk alatt, és nem száll le a pohár aljára sem. (A főzött nádcukorszirup tovább ízesíthető, kinek mi tetszik: jöhet bele reszelt gyömbér, fahéj vagy épp szerecsendió.)

2. Közben kifacsarjuk a citromok és a zöldcitrom levét.

3. Amikor a nádcukros szirup kihűlt, összevegyítjük a friss citromlével,
felöntjük az ásványvízzel.

Kb. 1½ l lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 20 dkg nádcukor
  • 2 1/2 dl víz
  • 4 citrom
  • 1 zöldcitrom
  • 1 liter szénsavmentes ásványvíz

Az itthon is beszerezhető barna cukrok közül a három legnevesebb: a nagyobb szemű, világosbarna árnyalatú turbinado; a Demerera folyóról elnevezett, sötétebb demerera; valamint a Mauritiuson és Barbadoson termelt muscovado. Ezek a színüket természetes úton, a cukornádból kapják, és karakteres ízüktől még egy egyszerű limonádé is különleges lesz.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink