Recept
Kipróbáltam

Vörösboros nyúlragu

Stahl Judit

Spanyolország egyik legkisebb autonóm tartománya La Rioja. Ám a borok világában nagyhatalomnak számít, mert robusztus, jellegzetesen „harapnivaló” vörösborokat készítenek a vidéken. Ezért aztán nem csoda, hogy a vadászok is borral, nem pedig vízzel főznek.

Elkészítés

1. Az aszalt fügét felfőzzük a sherryben, majd félretesszük. A nyúlcombokat sózzuk-borsozzuk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a zellert késes betétű robotgépben összedaráljuk.

2. A sütőt előmelegítjük 140 fokra (gázsütőn 1-es fokozat).

3. A szalonnát az olajon egy 30 cm átmérőjű, 4 literes, vastag aljú, tűzhelyen és a sütőben egyaránt használható ovális edényben zsírjára pirítjuk, aztán a pörcöket kiszedjük, nem kellenek. A visszamaradt zsiradékot megforrósítjuk, és a combokat 2 adagra osztva, adagonként 4-4 perc alatt előpirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük őket.

4. Az edényben maradt zsiradékon lefedve, de néha megkeverve mérsékelt lángon megpároljuk a darált zöldségeket. Közben sózzuk-borsozzuk, és fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, narancshéjjal.

5. A zöldségeket meghintjük a liszttel, és 1-2 percig méréskelt lángon kevergetjük vele, hogy a liszt elveszítse a nyers ízét. Ezután beletesszük az edénybe az előpirított nyúlcombokat, ráöntjük a bort, és az egészet 5 percen át nagy lángon forrásban tartjuk. Közben egyszer-kétszer megkeverjük, nehogy leégjen.

6. Az ételt lefedve azonnal áttesszük a sütőbe. Itt 2 óra alatt elkészül, de az utolsó 30 percben leszűrjük a fügét, hozzákeverjük, és ezzel együtt fejezzük be a készítését.

 

6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 6 db konyhakész nyúlcomb
  • 6 szem aszalt füge
  • 1 dl édes sherry
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 fej vöröshagyma, megtisztítva és darabokra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, megpucolva és felszeletelve
  • 2 szál sárgarépa, megtisztítva és darabokra vágva
  • 2 db szárzeller, felszeletelve
  • 15 dkg szalonna, felcsíkozva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál morzsolt rozmaring
  • 2 db babérlevél, félbetépve
  • 1 kis narancs héja, krumplihámozókéssel vékonyan leszedve
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 6 dl száraz, testes vörösbor
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink