Recept
Kipróbáltam

Tagine pácolt citrommal és olajbogyóval

Stahl Judit

A tagine a marokkói konyha egyik ékköve. Az étel arról a kúpos fedelű cserépedényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan készítik, mérsékelten izzó parázs felett.

Elkészítés

1.  Az újhagyma fehér szárrészét felkarikázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és finomra zúzzuk. A koriandermagot vagy mozsárban törjük durvára, vagy erős nylonzacskóba szórjuk, és néhányszor rácsapunk a húsklopfolóval. A csirkecombokat kettévágjuk a forgójuknál, és így összesen 10 kisebb húsdarabot kapunk, amelyeket megsózunk, megborsozunk.

2. Az olajat mérsékelt lángon felmelegítjük egy akkora lábosban, amelyben kényelmesen elfér majd a hús, és kevergetve megfonnyasztjuk rajta a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd néhány pillanat múlva lehúzzuk a lábost a tűzről. A fokhagymás-hagymás alaphoz hozzákeverjük a megtört koriandert, a sáfrányt és az őrölt gyömbért, majd ráfektetjük egymás mellé a csirkecombokat. Felöntjük az egészet annyi vízzel, amennyi félig ellepi a húsarabokat.

3. Erős lángon felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, lefedve 35-45 perc alatt omlósra puhítjuk. Közben érdemes néha a combokat megmocorgatni, hogy ne tapadjanak le. Ha pedig úgy látjuk, hogy kezdene a húsról elfőni a lé, pótjuk meleg vízzel. De mindig csak kevéssel, nehogy híg legyen a szaft. Miközben a csirkecombok puhulnak, lecsepegtetjük és félbevágjuk az olajbogyót, felaprítjuk a petrezselymet meg a korianderzöldet, kiszedjük a pácolt citrom belsejét, mert arra nincs szükség, és vékonyan felcsíkozzuk az ízes, pikáns héjat.

4. Befejezésül levesszük a fedőt a csirkecombokról, és hozzájuk keverjük az olajbogyót, a pácolt citromhéjat, a petrezselymet meg a korianderzöldet. A hatás azonnali: mint régi korok, sejtelmes arab szellemei, úgy gomolyognak elő a fenséges illatok a lábosból. Érdemes azonban további 5-10 percig egész lassú tűzön gyöngyöztetni az ételt, hogy az ízek összesimuljanak, aztán tálalhatunk.

5. Hagyományosan kuszkuszt adnak hozzá, és mivel már nálunk is kapható bioboltokban és hipermarketekben, érdemes követni a tradíciót. A kuszkuszhoz sót és borsot keverünk, forró vizet öntünk rá, lefedjük, és 15-20 percig puhulni hagyjuk. Kevés vajjal, valamint két villa segítségével szétszedjük, hogy a szemek külön álljanak benne.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 2 csokor felkarikázott újhagyma
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt koriandermag
  • 5 csirkecomb
  • só és őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj a tetejére
  • 1/2 kávéskanál sáfrány
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • magozott fekete olajbogyó
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 nagy maréknyi friss korianderzöld
  • 1 nagyobb pácolt citrom, héja
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink