Recept
Kipróbáltam

Sepherds’ pie zelleres krumplipürével

A marhahúst sok gyerek nem szereti, mert általában a menzákon rágós, szelethúsként találkoznak vele. Mi most darált formában fogjuk felhasználni, és közben rengeteg zöldséget is belecsempészünk az ételbe.

Elkészítés

1. Először elkészítjük a ragut. Ehhez egy nagyobb edényben az olajon zsírjára olvasztjuk a kolozsvári szalonnát. Szűrőkanállal kiszedjük a pörcöket, és félretesszük. A serpenyőbe szórjuk a vöröshagymát, és a zúzott fokhagymával együtt kevergetve megpároljuk.

2. Hozzáadunk a darált marhahúst, majd kevergetve lepirítjuk. Jöhet hozzá a sárgarépa és a fehérrépa. Ezzel is elkeverjük, és enyhén megpirítjuk. Végül megszórjuk a liszttel, és eldolgozzuk benne.

3. A serpenyőbe öntjük a hámozottparadicsomot, az edény aljára esetleg lekapott ízes pörköket felkaparjuk a fakanállal. A ragut ízesítjük a babérlevéllel, a friss kakukkfűvel, a szétnyomott szardellafilével, a Worcestershire-szósszal, a borókabogyóval, kevés sóval és borssal. Felforraljuk, majd csendes rotyogásban tartva 35-40 percig főzzük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

5. Közben sós vízben megfőzzük a zeller- és a krumplikockákat. Amikor megpuhultak leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, és elkeverjük a tejjel és 10 dkg vajjal. Beledolgozzuk a tojást, végül reszelt szerecsendióval, kevés sóval és borssal ízesítjük.

6. Az elkészült ragut egy 25x35 cm-es tepsibe kanalazzuk, megszórjuk a félretett szalonnapörcökkel, elosztjuk rajta a pürét, rámorzsoljuk a maradék 5 dkg vajat, és a sütőben kb. 20 perc alatt barnára sütjük. 5 perc pihentetés után tálalhatjuk.

6 adag lesz belőle.

Összeállítottuk a recepteket úgy is, hogy a közétkeztetők is elkészíthessék ezt a menzakonyhákon. A linkre kattintva láthatóak a 100 adagos anyaghányadok. 

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg kolozsvári szalonna, apró kockákra vágva
  • 2 közepes fej vöröshagyma, kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 50 dkg darált marhahús
  • 30 dkg sárgarépa, vékony karikákra vágva
  • 10 dkg fehérrépa, kockákra vágva
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 db 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 babérlevél
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 1 szardellafilé, villával szétnyomva
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 borókabogyó, összezúzva
  • só és frissen őrölt bors
  • A püréhez:
  • 80 dkg zeller, kockákra vágva
  • 20 dkg krumpli, kockákra vágva
  • 1 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt bors

A só hiányát pótoljuk fűszerekkel, pl. különböző friss fűszernövényekkel, ízes szószokkal, vagy eleve sós alapanyagok használatával.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink