Recept
Kipróbáltam

Brokkolis penne

Stahl Judit

A krémes sajtszószban harsányzöld brokkolifalatok, omlós lilahagyma-karikák, és ropogós, füstös ízű sonkakatonák tündökölnek: könnyű és kalóriaszegény fogás, de olyan finom, hogy ez senkinek nem tűnik fel.

Elkészítés

1. Bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. A sonkát ujjnyi csíkokra vágjuk, szétterítjük a tepsiben, és 6-7 perc alatt illatosra pirítjuk a meleg sütőben.

2..A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, levágjuk róluk a vastagabb szárrészeket, és a megmaradt darabokat falatnyi nagyságúra aprítjuk. A lilahagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Megreszeljük a parmezánt és a trappistát.

3. Előveszünk egy fazekat, vizet engedünk bele, teszünk hozzá sót és felforraljuk. Ez lesz a tészta főzővize. Aztán előveszünk még egy fazekat, ebbe is vizet engedünk, dobunk bele szárított szerecsendióvirágot, és felforraljuk. Ez lesz a brokkoli főzővize.

4. Amikor már mindkét edényben lobog a víz, a sósban puhára főzzük a tésztát, a másikban pedig a brokkolit. A tésztának kb. 11 perc kell, hogy megpuhuljon, a brokkolinak meg kb. 7-8 percre van szüksége ahhoz, hogy kellemesen roppanósra főjön.

5. Ha a brokkoli meg a penne is megpuhult, mindkettőt leszűrjük, a tészta főzővizét megőrizzük a mártás hígításához.

6. A mártáshoz egy nagy teflonserpenyőbe tesszük a lilahagymakarikákat, ráönjük a tejet meg a tejszínt, valamint 2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből. A serpenyőt lefedjük, és takaréklángon kb. 7 perc alatt megfőzzük a hagymakarikákat a tejes-tejszínes keverékben. Ha már puhák, rájuk szórjuk a ropogós sonkafalatokat, a megreszelt trappistát és a reszelt parmezán felét.

7. A sonkás-hagymás-sajtos egyveleget sűrűn kevergetve addig főzzük takaréklángon, amíg a kétféle sajt fel nem oldódik. Ekkor tekerünk a mártásba némi frissen őrölt borsot, meghintjük egy kevés sóval, és hozzáforgatjuk a leszűrt brokkolit meg a pennét.
1-2 perc alatt összemelegíjük, és a tetejére hintjük a maradék reszelt parmezánt.

4 könnyű adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 15 dkg füstölt, főtt sonka
  • 60 dkg brokkoli
  • 2 fej lila hagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 késhegynyi só
  • 1 evőkanál szárított szerecsendió-virág
  • 25 dkg penne
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink