Recept
Kipróbáltam

Pácolt citrom

Stahl Judit

Amikor a marokkóiak a főztjükbe keverik a pácolt citromot, gondosan ügyelnek arra, hogy csakis a fellaskázott, üde héját használják, és ne kerüljön az ételbe a pépes, szétmállott, hasznavehetetlen belső rész. Ezért első dolguk, hogy az ujjukkal kinyomják a gyümölcs túl puha húsát, az üresen maradt héjat pedig vékonyan felcsíkozzák. Így már mehet is a finom húsos vagy zöldséges ételekbe, pikáns ízesítőként.

Elkészítés

1. A citromokat felnegyedeljük, aztán vizet teszünk a tűzre egy nagy fazékban. Ha a víz már lobogva forr, 5 perc alatt előfőzzük benne a citrom-negyedeket. Ezután kiszedjük, és azonnal hideg vízbe tesszük őket. A citromokat 1 órán át a vízben tartjuk, hogy elveszítsék kesernyés ízüket.

2. A pácléhez kevergetve összemelegítjük a sót, a cukrot és a vizet, majd erősítünk a lángon, és 3 perc alatt összeforraljuk az egészet.

3. A hideg vízbe áztatott citrom-negyedeket lecsepegtetjük, és előveszünk egy hőálló, 7 decis, csatos üveget. Ebbe úgy rétegezzük bele a citrom-negyedeket, hogy minden sor közé szórunk egy kis sót, és hintünk kevés koriandermagot. Végül az egészet felöntjük annyi meleg, de nem forró páclével, amennyi ellepi a gyümölcsöt, aztán rádobunk néhány babérlevelet.

1 üveg lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 5 db citrom reszelt héja és leve
  • 5 teáskanál 1 késhegynyi só
  • 2 teáskanál őrölt koriandermag
  • 3-4 db babérlevél
  • A pácléhez:
  • 10 dkg 1 késhegynyi só
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl víz az alma párolásához

A hűtőben 1-2 nap alatt remekül összeérnek az ízei, és mindig csak annyit érdemes kivenni belőle, amennyire épp szükség van. Így akár 2-3 hónapig is eláll.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink