Recept
Kipróbáltam

Mentás raita (indiai mártogatós szósz)

Stahl Judit

A raita tipikus indiai mártás, illetve mártogatós szósz. Mindig joghurt az alapja, és leggyakrabban mentával ízesítik, hogy még üdítőbb legyen. A csípős ízek kedvelői némi cayenne bors vagy zöld chili hozzáadásával is kísérletezhetnek.

Elkészítés

1. Az uborkát összekeverjük 1 marék sóval, 30 percig állni hagyjuk. Ezután szűrőben, folyó víz alatt alaposan átöblítjük, majd kisebb adagokban a kezünk közé vesszük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet.

2. Az újhagyma fehér részét nagyon apróra vágjuk.

3. Az uborkát összekeverjük az újhagymával, a fokhagymával, a joghurttal, a római köménnyel és a menta felével. Hűtőben lefedve 1 napig érleljük.

4. Tálalás előtt időben kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg. Hozzákeverjük a maradék mentát, felhígítjuk 1-2 dl vízzel, és sózzuk-borsozzuk.

8 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 10 dkg kígyóuborka, meghámozva és lereszelve
  • 1 marék 1 késhegynyi só
  • 1/2 csokor újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
  • 30 dkg natúr joghurt
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 4 evőkanál friss menta, apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink