Recept
Kipróbáltam

Sütőtökös rakott kalács

Stahl Judit

Ízletes sütőtökös desszert, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. Először megmártogatom a vajas karamellben a szikkadt kalácsot, aztán narancsos, juharszirupos sütőtökpürét kenek a szeletek közé, és az egészet összeforrósítom a sütőben, és már kész is. Annak, aki nem maradék sütőtököt használ hozzá, azt javaslom, hogy kisbabáknak gyártott, üveges, natúr püréből készítse, úgy hipp-hopp elkészül vele.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.

2. A narancs héját a sütőtökpüréhez reszeljük, belekeverjük a juharszirupot, aztán 1 cm-es szeletekre vágjuk a szikkadt kalácsot.

3. Ezután egy kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben, mérsékelt lángon, fakanállal kevergetve összeolvasztjuk a kétféle cukrot, a vaj kétharmadát, a mézet és 6 evőkanál vizet, majd erős lángon még kb. 3 percig forraljuk, hogy a színe karamellesre barnuljon.

4. Levesszük a tűzről a karamelles keveréket, és a kalácsszeletek felét villára tűzve sorra belemártjuk mindkét oldalukon. Viszonylag gyorsan kell dolgoznunk, mert a karamell hamar megdermed, de ha ez megtörténik, semmi probléma, újramelegítjük a tűzhelyen.

5. A karamelles kalácsszeleteket egymás mellé rakjuk a tepsiben, rájuk simítjuk a sütőtökpürét, majd megmártjuk a maradék kalácsokat is, és befedjük velük a sütőtökpürét. Az édesség tetejére rámorzsoljuk a maradék 5 dkg vajat és bő 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy 10 perc elteltével túlságosan pirulni kezdene a teteje, letakarjuk alufóliával.

Vaníliafagyival, vagy házi vaníliasodóval kínáljuk.

4-6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 1 félbevágott, kifacsart narancs héja
  • 40 dkg kész sütőtökpüré, (vagy üveges bébiétel)
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 30 dkg szikkadt kalács
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • A tepsi előkészítéséhez
  • kevés puha vaj

A vaníliasodóhoz kézi habverővel összedolgozunk 3 tojássárgáját 3 púpos evőkanál cukorral, 1 evőkanál finomliszttel, 2 dl tejjel és ugyanennyi tejszínnel, majd beleszórjuk 1 vaníliarúd kikapargatott belsejét, és némi reszelt citromhéjat. Takaréklángon kevergetve 10-15 perc alatt sűrűre főzzük, és melegen-hidegen egyaránt tálalhatjuk.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink