Recept
Kipróbáltam

Sült túrópuding

Stahl Judit

Számtalan variációban készíthetünk finomabbnál-finomabb édességeket túróból. Ebben a receptben az egyik extra, hogy kávéscsészékben sütjük az édes, ínycsiklandó túrópudingot, a másik pedig, hogy illatos és zamatos rumos-baracklekváros öntettel szervírozzuk. Túróimádóknak alaprecept.

Elkészítés

1. Bekapcsoljuk a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és alaposan kivajazunk, kilisztezünk 4 darab 1 ½ decis kávéscsészét.

2. Aztán egy kis lábosba beleszórjuk a mazsolát, ráöntjük a rumot, és hozzátöltünk még annyi vizet, amennyi ellepi az aranyló szemeket. Erős tűzön felforraljuk, majd ahogy rottyan egyet, lehúzzuk a tűzhelyről, és félretesszük.

3. Ezek után szétválasztjuk a tojásokat: a sárgájuk és a fehérjéjük külön-külön kerül bele egy-egy nagy tálba. A sárgájukat fakanállal összekeverjük a túróval meg a tejszínnel, aztán hozzászórjuk a cukrot meg a lisztet. Belereszeljük a citrom héját, utána hozzákapargatjuk a vaníliarúd belsejéből az aromás pöttyöket, majd belekeverjük a leszűrt, rumos mazsolaszemeket is. A másik tálban ücsörgő tojásfehérjékhez csipetnyi sót hintünk, aztán robotgéppel jó kemény habot verünk belőle.

4. A vaníliás-mazsolás túróhoz fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a habot, a túrós masszát belekanalazzuk a kivajazott, kilisztezett csészékbe, és 15 percre berakjuk őket a forró sütőbe. Ezalatt elkészítjük hozzájuk a villám mártást. Ez csak annyiból áll, hogy közepes erejű lángon kevergetve összemelegítjük egy kis lábosban a baraclekvárt a rummal, aztán hozzáreszeljük a citrom héját.

5. Amikor a túrópuddingok megsültek, sütőkesztyűbe bújtatott kézzel kivesszük őket a sütőből, és ráfordítjuk mindet egy jó nagy vágódeszkára. Kicsit megkocogtatjuk a bögrék alját, hogy kipottyanjanak a desszertek. Kettőt-kettőt rárakunk egy-egy tányérra, és köréjük-rájuk-melléjük csurgatjuk a rumos-citromos baracklekvárt.

2 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A túrópudinghoz:
  • 3 evőkanál nagy szemű mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 3 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 25 dkg tehéntúró
  • 3 evőkanál tejszín
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg finomliszt
  • csipetnyi 1 késhegynyi só
  • Az öntethez:
  • 15 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • kevés puha vaj, és liszt a csészék előkészítéséhez
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink