Recept
Kipróbáltam

Pots de creme kakukkfűvel

Stahl Judit

Franciául pots de creme-nek hívják azt a típusú pudingot, amely nem tűzhelyen, hanem forró vízfürdőben, a sütőben készül. Sokféle változata van, de az alaprecept ugyanaz: tojás, tejszín és cukor kell bele, aztán irány vele a vízfürdő, amely megvédi a tojást, hogy kicsapódjon.

Elkészítés


1. Azzal indítunk, hogy a főzőtejszínt összemelegítjük a friss kakukkfűvel, de ha valaki más ízesítéssel szeretné, akkor használhat bármilyen más fűszert, hiszen ahogy mondtam, ez egy alaprecept.

2. A kakukkfüves tejszínt ezután 30 percre félretesszük, hogy a tejszín átvegye a fűszernövény lágy ízét. Ha letelt az idő, átszűrjük, és újra megmelegítjük. 

3. Most jöhet a tojássárgája, a cukor és a vanília kikapart belseje, amelyet kézi habverővel összedolgozunk. Ehhez apránként hozzávegyítjük az átszűrt, meleg, kakukkfűtől illatos tejszínt, hogy a cukor teljesen felolvadjon.

4. Rendben, most szükség van egy mérőkancsóra: beleöntjük a keveréket, majd innen szétosztjuk 6 kerámiatálkába, amelyeket előtte beleállítottunk egy tepsibe.

5. Végül a tálkák köré lobogva forró vizet öntünk, hogy a magasságuk feléig érjen, és a desszerteket 160 fokos sütőbe tesszük 45 percre.

6. Miután elkészültek, kiszedjük őket a tepsiből, kihűtjük, és tálalásig hűtőben tartjuk. Könnyű, de rafinált nyalánkság, ráadásul teljesen előre elkészíthető.

6 kerámiatálkányi puding készül belőle.

Hozzávalók:
  • 7.5 dl főzőtejszín
  • 5 dkg levélke friss kakukkfű
  • 9 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

A megmaradt tojásfehérjék jól tűrik a fagyasztást és alkalomadtán készülhet belőle finom csokis-diós puszedli, vagy egzotikus ízű kókuszmuffin.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink