Recept
Kipróbáltam

Mentás narancsdesszert

Stahl Judit

Ez az édesség nem túl édes, viszont illatos, üdítő, kicsit fanyar és a mentától egy csöppet egzotikus is.

Elkészítés

1. A mézet, a vizet, a fahéjat és a szegfűszeget egy kisebb fazékba tesszük, és kevergetve felforraljuk. Ha már rotyog, mérsékeljük a lángot, és kb. 10 percig csendesen tovább gyöngyöztetjük, hogy enyhén besűrűsödjön és szirupossá váljon.

2. Meghámozzuk a narancsokat. Fontos, hogy a gyümölcsön egyetlenegy szösz se maradjon a fehér bundájából, mert kesernyéssé teheti a desszertet.

3. Amikor végeztünk a tisztítással, sorra kézbe vesszük a narancsokat, kifilézzük (vagyis megszabadítjuk a gerezdeket a hártyától), és betesszük egy nagy tálba.

4. A sűrű szirupot levesszük a tűzről, és ráöntjük a tálban várakozó narancsdarabokra. Ezután megvárjuk, hogy a szirupos narancs kihűljön, majd pár órára – vagy akár egy fél napra is – berakjuk a hűtőbe. Amikor már jól összeértek az ízei, kihalásszuk belőle a fahéjrudat meg a szegfűszeget.

5. Végül apróra vágjuk a mentát, a joghurtba keverjük, és következik a rétegezés. Előveszünk 4 üvegpoharat, és felváltva kanalazunk bele a fűszeres narancsból meg a mentás joghurtból. Tálaláskor babapiskótával kínálhatjuk.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 6 evőkanál méz
  • 1 1/2 dl víz az alma párolásához
  • 1 nagy fahéjrúd
  • pár szem szegfűszeg
  • 1 kg narancs héja és leve, megtisztítva 50 dkg
  • 2 marék friss mentalevél
  • 30 dkg jó minőségű, krémes joghurt
  • 8 db babapiskóta
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink