Recept
Kipróbáltam

Cukrozott narancshéj

Stahl Judit

Valahányszor meglátok egy színes, dizájnos gyümölcslébárt valamelyik bevásárlóközpontban, máris bevillan, vajon mit kezdenek azzal az irdatlan mennyiségű üres narancshéjjal, ami a préselés után megmarad nekik. Vajon ők is cukrozott narancshéjat csinálnak belőle, ahogy én teszem otthon a reggeli frissítőnek kinyomott gyümölcsökből? Elkészítése viszont, időben szólok, semmiképpen sem titulálható villámtempójúnak, de az íze minden fáradságért kárpótol. Cserébe van egy jó hírem is: egyáltalán nem bonyolult feladat.

Elkészítés

1. Az üres narancshéjat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 10x1 cm-es csíkokra vágjuk. Ha maradt rajta fehér, szöszös bunda, lehúzzuk róla. A csíkokat egy jókora fazékba tesszük, bőséges mennyiségű vizet engedünk rájuk, és felforraljuk. 1-2 percig erős forrásban tartjuk, majd leszűrjük, és visszatesszük a narancshéjat a fazékba. Ismét feleresztjük hideg vízzel, és megint forralunk, szűrünk – összesen 4 alkalommal. Elismerem, ez a nem túl gyors, de nem is túl igényes munkafolyamat legalább egy órácskába telik. Ám a végére a narancshéj teljesen elveszti a kesernyésségét.

2. Az utolsó menet után félretesszük a leszűrt csíkokat, és az üresen maradt fazékba 1/2 kg cukrot szórunk, amit felöntünk 1/2 l vízzel. Kevergetve felforraljuk, és amint a cukor feloldódott benne, a fazékba dobjuk a héjakat. Megnézzük, teljesen elmerülnek-e a cukros vízben, és ha nem, annyi sima vizet töltünk hozzájuk, amennyi szükséges. Erős lángon felforraljuk, majd takaréklángon, néha megkeverve, 1 órán át főzzük gyöngyöző, szolid forrásban.

3. Amikor a narancshéjdarabkák már puhák, szinte átlátszóak, de azért még egyben vannak, abbahagyjuk a főzést. Gyorsan leszűrjük, majd alaposan lecsepegtetjük őket, és egy nagy tálcára kiszórunk 20-30 dkg cukrot. Egyenként meghempergetjük benne a héjdarabokat, hogy bundásak legyenek, majd egy rácsra kitesszük, és 12-24 óra alatt megszikkasztjuk őket.

Hűtőben 1-2 hónapig is eláll.

Bő 1/2 kg lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 6 félbevágott, kifacsart narancs héja
  • 50 dkg cukor
  • 20-30 dkg cukor, a hempergetéshez

Ha az elkészült narancshéj kupacokat celofánba csavarjuk, és a csomagocskákat díszes szalaggal átkötjük, kedves ajándék lesz belőle.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink