A sziluett szakértője

Pazar anyagok, darázsderekú szoknyák, ceruzavonal, szexi hasíték, és még sorolhatnánk azokat az örökségeket, amelyeket Christian Dior hagyott ránk. És nem csak az ötvenes évek meghatározó divatdiktátora volt, hiszen újításaival időtállóvá alakította az haute couture-t.

Nincs is kellemesebb elfoglaltság vasárnap délután, mint a barátnőkkel egy kávéházban csinos lattét kortyolgatni és csacsogni. Az egyik ilyen alkalommal elhatároztuk a csajokkal, hogy annyi strigulát húzunk az egyik szalvétára, ahányszor szóba kerülnek a ruhák és cipők – azaz a divat. Ettől kezdve persze mindenki megpróbálta kerülni a témát, mondván, mi nem csak erről tudunk társalogni, de a Szex és New York vicces sztorijait emlegetve – hopp, máris kiejtettük a bűvös Manolo szót, majd a főnökeink

furcsa szokásait ecsetelve a Prada márkanév is elhagyta a szánkat – naná, hogy Az ördög Pradát visel nagy sikerű mozi kapcsán! Szóval hamar betelt a papír. És ekkor jöttünk rá, hogy csak úgy repkednek beszélgetéseink alkalmával a Dior, Coco Chanel, Valentino, Dolce & Gabbana nevek, de akikről még nem készült film, azokról nem is igazán tudjuk, hogyan tettek szert hírnévre. Most akkor éppen itt az ideje elkezdeni az ismerkedést! Első kiszemeltünk: Christian Dior. 

Divattörténet Dior módra

A francia divattervező 1905-ben született, jómódú iparoscsalád sarjaként. Eleinte építésznek tanult, majd apja unszolására a diplomáciai karrier felé vette az irányt. Művészeti törekvései azonban hamar megmutatkoztak, és szégyenszemre otthagyta az iskolát. Galériát nyitott, ahol többek közt Picasso és Dalí képeit állította ki. A legendás tervező sorsa ezzel örökre megpecsételődött. Bár a harmincas évek válsága és egy betegség az üzlet eladására kényszerítette, ekkor készítette el első skicceit, amelyek utat nyitottak számára a divatvilágba. Sapkákról készült rajzait a nagy divatházaknak árulta, vázlatai eljutottak Nina Riccihez és Balenciagához, majd Robert Piquet-nél lett illusztrátor. 

Sztárok sztárja

A második világháború őt is a frontra szólította, de 41-ben visszatér a francia fővárosba, és hamarosan saját vállalkozást indított. Az ötvenes évektől már a sztárok szabászaként emlegették, Hitchcock Rémület a színpadon című filmjében Marlene Dietrich játszott az ő kreációjában, Rita Hayworth pedig a Gilda című mozi premierjén viselt Dior-estélyit. De a filmcsillagokon kívül hercegnők is pompáztak az ő ruháiban. Egy reprezentatív alkalmi ruha elkészítéséhez nem ritkán akár nyolcvan méter anyagot is felhasznált a tervező. A meseszép ruhákkal pedig a nők álmait váltotta valóra, és feledtette a háború kegyetlen emlékeit.   

Korszakalkotó kollekció

Tudta?

• Egy anekdota szerint Christian Diornak kamaszkorában egy tenyérjós azt jövendölte: „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.”

• Olyan neves divattervezők kezdték pályájukat Diornál, mint Pierre Cardin és Yves Saint Laurent.

• Ő alkotta meg a tulipán-, a H, az A és az Y vonalat.

• Törzsvevői közé tartozott a brit Margit hercegnő és az argentin elnök felesége, Evita Peron is.

• Gyermekkori barátja tanácsára első kollekciójának megjelenésével egyidejűleg parfümcéget is alapított, első termékének a Miss Dior nevet adta.

• 1996-ban 16 Dior-üzlet volt világszerte, 2000-ben 92, 2007-ben pedig már több mint 160. 2000-ben 296 millió eurós forgalmat bonyolított, 2006 első félévében 329 millió eurósat. A forgalom nagy részét a kiegészítők teszik ki, így a parfümök, a szemüvegek és a bőráruk.

• Halálakor cége már több mint 2000 embernek adott munkát, 15 országban.

• 1952-ben Christian Dior kiadott egy divatszótárat, amit az angol nőknek szánt.

• Az elsők közt tett CD monogramot a kiegészítőkre, ruhákra, harisnyákra, nyakkendőkre.

Az 1947-es kollekció forradalmian új virágkehely-vonalai, a pazar anyagokból készült, mellet kiemelő ruhák, darázsderekú, teli szoknyák annyira újszerűen hatottak a közönségre, hogy debütálásukat követően a kritikusok „New Look”-ként kezdték emlegetni. Újjászületett a nőiesség klasszikus ideálja, és Diornak köszönhetően a francia főváros ismét a divat fellegvára lett. Életet vitt a haldokló párizsi haute couture-be, amelynek több mint felét ő adta abban az időben. Ezt igazolja, hogy a Time magazin címlapján is szerepelt. De sikere nem lett volna teljes parfümkölteményei nélkül. Az 1947-ben napvilágot látott Miss Dior névre keresztelt illatot pillanatok alatt elkapkodták. 

Óceánon innen és túl

Dior nagy hangsúlyt fektetett a marketingre, és rohamosan terjeszkedett a nyugati világ országaiban. 1948-tól az USA piacán is markánsan jelen volt. És hogy a vevők igényeit kielégítse, az ötvenes években Dior minden szezonban meghökkentő kollekciókkal állt elő, évente bevezetett egy-egy új „vonalat”, és modelljei óriási hatást gyakoroltak a divatvilágra. 1957-ben szívinfarktus következtében halt meg egy olaszországi gyógyfürdőben, miután félrenyelt egy halszálkát.

Dior mindörökké

A divatdiktátor halála után a mindössze 21 éves Yves Saint Laurent-t bízták meg a divatház művészeti vezetésével. Ez az időszak átmenet volt a háború utáni regenerálódásból a tömeggyártás időszakába. YSL elképzelései már a tömeggyártás felé mutattak. De tervei egyre merészebbek lettek, és kollekcióival már nem tudta képviselni a Dior-háztól elvárt eleganciát. Marc Bohan vette át tőle az irányítást, majd 1989-tól Gianfranco Ferré, aki a konzervatív stílust képviselte. 1996-ban az extrém, bohém, kissé őrült John Galliano kaparintotta meg az igazgatás lehetőségét, ami jót is tett az akkor már avíttnak titulált Dior- háznak.

„Sokan azt hiszik, hogy az haute couture olyasvalami, ami csak a gazdagoknak szól. Csakhogy ebben tévednek. Minden nő lehet elegáns anélkül, hogy sok pénzt kellene költenie öltözködésére, ha követi a divat alaptörvényeit, és gondosan kiválasztja azokat a ruhákat, amelyek előnyös megjelenést biztosítanak számára. Az egyszerűség, a jó ízlés és az ápoltság három olyan alapvető törvény, amelynek betartása nem kerül pénzbe.” Christian DiorHozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink