Csak alaposan! 2. rész

- alapozó alapok

Schuster Lili

Ma már nem csak a címlaplányoknak lehet, retusálást követően, makulátlan bababőrük. A különböző árnyalatú, állagú és összetételű alapozóknak köszönhetően bárki csodaszép pofikával léphet ki az otthonából. Ám csak akkor, ha a helyes sminkelési technikát is elsajátítja a készítményekhez. Íme a recept, egy kis történelmi mesével fűszerezve. Második összeállításunk következik...

A profi sminkes szemével - Tanácsok Tombor Saroltától, a Lancôme sminkmesterétől

Hiába veszem meg a megfelelő árnyalatú alapozót, két hét múlva már nem passzol az arcom színéhez. Lehetséges, hogy ennyit változik a bőröm? Nem szeretnék hetente újabb termékre költeni. Mit tegyek?

 • A bőr színe folyamatosan változik, ha nem is hetente, de évszakonként biztosan. Érdemes ezért egy „téli”, sápadtabb és egy „nyári”, barna bőrre való alapozót beszerezni. A köztes időkben pedig nyugodtan keverjük ki ezekből a megfelelő árnyalatot!

Használhatok korrektort a szem alatti karikák palástolására?

 • A szem alatti karikák télen és tavasszal a legfeltűnőbbek, mivel ilyenkor a leghalványabb a bőrünk. Ha szeretnénk a fáradtság nyomait eltüntetni, nyugodtan használjunk a bőrszínnel megegyező árnyalatú, folyékony korrektort. A stiftet jobb kerülni, csak beül a kis redőkbe. És egy jó tanács: csak köménymagnyi mennyiséget tegyünk fel, nem ezzel kell teljes arcfestést végezni.

Eddig csak színezett hidratáló krémet használtam, ám most sok pattanásom van, amelyeknek az eltüntetéséhez ez már nem elég. Viszont félek, hogy nem tudom szépen felvinni az alapozót, és farsangi maszkban fogok pompázni.

 • Ha az ember olyan színű alapozót vásárol, amilyen a bőrszíne, akkor nem kell hozzá nagyon ügyesnek lennie, hogy a smink természetesnek tűnjön. Mindig az arc közepén kezdjük az alapozó felvitelét, és haladjunk a hajtő felé. Így mire odaérünk, remélhetőleg eloszlik a bőrön, és már nem jut belőle a hajtőre. Maximum borsónyi mennyiséget vigyünk fel, de nem cukorborsóra, és nem is csicseriborsóra gondoltam – az már sok lenne!

 

Duda méretű orromat hogyan korrigálhatom sminkkel?

 • Ha az orr közepére egy árnyalattal világosabb korrektorcsíkot húzunk, majd az orr két oldalát füstszínű púderrel finoman bepúderezzük, máris kecsesebbnek fog tűnni a nózi.

 

Hiába használok a bőrtípusomnak megfelelő alapozót, délutánra mégis csúnyán csillog a homlokom. Az irodában pedig ciki a sok pasi mellől púderes dobozkával a mosdóba rohangálni. Nincs olyan megoldás, ami egész napra matt bőrfelületet eredményez?

 • Ha valakinek nagyon fénylő bőre van, sajnos lehetetlen olyan trükköt mondani, amitől 12 órán át matt marad. De a mattító papír csodákat tehet, és tükör sem kell a használatához! Kapható minden illatszerboltban.

Azt hallottam, hogy nedves sminkszivaccsal lehet a legtökéletesebben felvinni az alapozót. Igaz ez? 

 • A nedves sminkszivacs az alapozó nagy részét beszívja. Kész pocsékolás! Helyette használjuk egyszerűen az ujjbegyünket!

 

 Elég, ha a nappali krémem tartalmaz fényvédőt, vagy alapozóból is érdemes ilyet választani?

 • Ha előfordul – főleg nyáron –. hogy májfoltok, szeplők jelennek meg a bőrön, akkor a nappali krém és az alapozó közé magas faktorszámú naptejet is érdemes feltenni. De a faktorok nem adódnak össze, így csak annyira védenek, amennyire a legmagasabb faktorszámú termék képes.

 

A nyakamat, és a felsőből kilátszó dekoltázsomat is le kell alapozni?

 • Szerintem ha az alapozó színe megegyezik a bőrszínnel, akkor a nyakat sem kell alapozni, nemhogy a dekoltázst! Kivéve, ha fotózásra vagy filmezésre készülünk, ilyenkor ugyanis a fénytörés miatt a meztelen bőrfelület jóval szürkébbnek, betegesebbnek látszik.

A reggel tökéletesen felvitt alapozásomnak estére semmi nyoma. Nem értem, hová tűnik az alapozó a bőrömről?

 • Az arcra felvitt smink 4-8 óra alatt valóban eltűnik a bőrről. Egy részét letöröljük a kezünkkel, szalvétával, papírzsebkendővel, sállal, pulóverrel. A maradékot pedig leizzadjuk, vagy lefújja a szél. De nyugi, a smink nem tud a bőrbe beszívódni, kárt nem okoz.

 

 Mi a helyes sorrend: korrektor után alapozás, vagy éppen fordítva?

 • Elsőként az alapozót kell felvinni, ez a bőrhibák nagy részét elfedi. A még látszódó bőrhibákat, szem alatti karikákat, pattanásokat, májfoltokat ezután a korrektorral lehet eltüntetni.

 

 Hogyan készítsem fel a bőröm az alapozásra? Tisztítás, hidratálás, radírozás szükséges előtte?

 • Helyes, ha sminkelés előtt használunk arctejet, amely puhítja és tisztítja a bőrt, majd tonikot, amely frissít, tisztít, és a hám pH-ját is helyreállítja, ezek után pedig jöhet az arckrém. A bőrradírral csínján kell bánni, mert megvastagíthatja a bőrt, de hetente egyszer használva nagyon szép, egyenletes és bársonyos bőrfelszínt ad.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink