10 jótanács nevelőszülőknek

Nincsenek aranyszabályok. De vannak tapasztalatok, és hosszú távon is sikeres vegyes családok. Íme, néhány hasznos tipp, hogy sikerüljön a nehéz feladat.

Bocsáss meg magadnak! Senki se képes hétvégéről hétvégére könnyedén átállni, és önfeledt szerelmesből egy pillanat alatt felelősségteljes szülővé válni.

Ásd elő magadból a gyereket! Gondolj arra, te mit várnál az új anyukától-új apukától, és viselkedj úgy. Nem baj, ha más vagy, mint az édesanyja, édesapja. Sőt, kifejezetten szerencsés: így majd a gyereknek is egyszerűbb veled lennie, nem kell összehasonlítgatnia.

Figyeld meg, mi érdekli új lányod, fiad! Próbálj meg elmélyedni a témában, még ha elsőre elképzelhetetlenül távol is áll tőled. Lehet, hogy kiderül, nem is olyan érthetetlen és unalmas dolgok ezek.

Nem kötelező szeretni az új gyereket. Igenis vannak unszimpatikus, alamuszi, istencsapása lányok és fiúk. De olyan nincs, hogy egyetlen jó tulajdonságuk se legyen. Koncentrálj erre, dicsérd meg őket emiatt, és akkor nagy esélyed van rá, hogy megszelídülnek.

Soha ne csepüld előttük az édesanyjukat, édesapjukat! Még akkor se, ha bőven lenne rá okod. Amikor panaszkodnak miattuk, legfeljebb beszéld át velük a dolgot: de csak kérdezz, ne ossz igazságot. Hidd el, a gyerek maga is megteszi, legfeljebb nem tájékoztat róla.

Ne keress szövetséget a pároddal a volt neje, férje ellen! Pedig néha nagyon jól esne. De ha akarja, majd úgyis jelzi, hogy nyitott rá. És még akkor se hidd, hogy határtalanul tág lett a kapu: a legtöbb esetben komoly lelkiismeret-furdalást érez, amiért elhagyta az előző családját.

Ne akard minden áron összebarátkoztatni a saját gyereked a párodéval. Te mit szólnál, ha kötelezően a nyakadba varrnának egy új barátot? Inkább segíts nekik olyan szituációkat teremteni, ahol érezhetik: ha nem is barátok, de szövetségesek.

Új baba, új gond. Az egyik legnehezebb érzelmi helyzet egy gyerek számára, ha féltestvére lesz. Ne feledd, a te örömöd esetleg az ő bánata. Viszont még az idősebbek is gyakran hajlandóak segíteni a kisbabával kapcsolatos teendőkben. Élj vele bátran, így kezdődik majd el a kapcsolatuk.

Bízz az időben! Közhely, hogy sok mindent megold. És nem is föltétlenül igaz. De idővel az új helyzetek megszokottá válnak, és emiatt kevésbé félelmetessé. Már önmagában is pozitív változás, ugye?

Nevess, ne sírj! Vagy sírj, de aztán föltétlenül nevess. A humor, az önirónia és egy pohár jó bor, miután elmentek este a gyerekek, sok mindenen átsegít.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink