A flambírozás rejtelmei

Simonfai Balázs

Mióta öregapánk, a homo erectus megszelídítette a tüzet, valószínűleg az emberi génbe van kódolva a pirománia. Gyújtogatni ugyanis bizonyos fokig mindenki szeret. Szerencsésebb esetben csak tábortüzet és gyertyát, esetleg húsokat, zöldségeket és különféle desszerteket.

Nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor egy tökéletes lakoma főfogását, az ünnepi asztalnál, a vendégsereg tágra nyílt, csodálkozó tekintetével kísérve flambírozni kezdjük. A lángok felcsapnak, a szájak tátva maradnak, a májunk dagadni kezd. A flambírozás természetesen nem puszta szemfényvesztés, mert az alkohol égése során extra, különleges ízek kerülnek az ételbe.

A flambírozás története

A mórok a 14. században már próbálkoztak kezdetleges flambírozással, de a világnak egészen 1895-ig kellett várnia az áttörésre. Abban az évben történt ugyanis, hogy egy monacoi pincér, név szerint Henri Carpentier, tévedésből meggyújtotta az angol trónörökös, a későbbi VII. Eduard desszertjét. Az eredmény egy nagyon ízletes, és minden bizonnyal igen látványos palacsinta lett, a flambírozás pedig örökre bekerült a szakácskönyvekbe.

A flambírozás kézikönyve

Két féle eljárást különböztetünk meg, és az egyik sem egy nagy ördöngösség. Az elsőt a konyhában, nyílt tűzön hajtjuk végre. Ebben az esetben a forró ételre ráöntjük az alkoholt, majd a serpenyőt kissé megdöntjük, hogy az alkoholgőz lángra kaphasson. Miután az alkohol elégett az étel máris tálalható. A második eset az, amikor a vendégek szeme láttára végezzük el a műveletet. Ilyenkor egy merőkanálban gyújtjuk meg a szeszt, amit egy határozott mozdulattal az asztalon elhelyezett ételre öntünk. Gyufát semmilyen esetben se használjunk, mert attól rossz íze lesz az ételnek!

A siker érdekében feltétlenül be kell tartani pár alapszabályt. Fontos, hogy mind az étel, mind a használni kívánt alkohol forró legyen, és hogy legalább 40%-os töménységű italt használjunk. A lángok meglepően nagyra is felcsaphatnak, ezért tanácsos néhány óvintézkedést tenni az akció előtt, hogy az ételen kívül lehetőleg más ne gyulladjon meg.

Édességeket, gyümölcsöt és húsokat mind-mind lehet flambírozni, de ajánlatos a fogás jellegéhez igazodó italt választani. Ezért például a húsokhoz jó minőségű whiskey vagy konyak dukál, a desszertekhez pedig rum. A gyümölcs alapú édességeket pedig érdemes az adott gyümölcsből főzött pálinkával nyakon önteni.

 

Egyszerű banános desszert

Négy banánt hosszában félbevágunk, majd 1,5 dl rum, 5 evőkanál cukor és 5 deka vaj társaságában, alacsony lángon megsütünk. Tálaláskor fél deci rummal flambírozzuk, majd csokoládés öntetettel kínáljuk.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Miért aggódsz a legjobban mosás közben?
elkopnak
kifakulnak
összefogják egymást
elnyúlnak, összemennek
foltosak maradnak
Szavazok
Partnereink