Túlélőkalauz a mosogatáshoz

Regős Éva

Volt nekem egy Tantim. Apró, csöndes, mindig ápolt nénike volt, aki után maradt egy gyöngybetűkkel írott, Hasznos tudnivalók című kockás füzet.

Ebben a rozsdafoltnak fehérneműből történő eltávolításától a megfakult lakkbőr újjávarázsolásán és a felkunkorodott szőnyeg kiegyenesítésén át a zavaros ecet megmentéséig minden megtalálható. A mosogatógépek korában talán megmosolyogtató, hogy „az evőeszközök nyeleiről a fekete foltok eltűnnek, ha úgynevezett ébenfa-luggal dörzsöljük be. Amikor megszáradt, kenjük át ritka spiritusz-lakkal. Néhány nap múlva lenolajba mártott gyapjúdarabbal dörzsöljük át.” Ezekre kinek van manapság ideje? De azért:


Mosogatni muszáj!Agatha Christie állította magáról, hogy legjobb történeteit mosogatás közben találta ki, ugyanis ezt a házimunkát annyira utálta, hogy gyilkos gondolatok jártak közben a fejében. (Az ő idejében még nem volt mosogatógép, ezért ezt a verziót későbbre hagyjuk.) Pedig mosogatni semmivel sem rosszabb, mint bármi mást csinálni, csak épp gyakrabban kell, mint mosni vagy takarítani. Persze az ellenszenv azzal is összefügghet, hogy már azzal sem volt kevés dolgunk, ami miatt hegyekben áll a piszkos edény, és amit pillanatok alatt tüntetett el a család, majd kámforrá váltak egy könnyed köszönöm-puszi kíséretében...De nincs mit tenni. Hosszan várni nem érdemes, mert csak rászárad.

Ha mégsem akarunk rögtön nekilátni, mert kedvenc sorozatunk kezdődik, akkor is érdemes elöblíteni és a vízzel teli mosogatóba tenni, hogy legalább az ételmaradék meginduló bomlása és az ezzel járó szag ne vegye el az életkedvünket is a film után. A fanyelű evőeszközöket ne, mert kiázik a kötőanyag, szétesik a nyél és annyi az anyóstól kapott nászajándéknak...

Az ügyesebbje már főzés közben is folyamatosan mosogat. Ha felvertük a tojást, kiszaggattuk a nokedlit, túlestünk a habaráson, megdaráltuk a mákot, lereszeltük a sajtot – mi is lesz az ebéd tulajdonképpen? –, szóval mindig lesz egy pár felesleges tálkánk, kanalunk, robotgépünk, akármink, amikkel már ebéd előtt sikerülne feltölteni a mosogatót. Aki résen volt, az ilyenkor a jelzett „előedényeket” ebéd után már csillogó-villogó, száraz állapotban pakolhatja is vissza, és egy nagy sóhaj kíséretében nekiállhat a többinek.

Mindig a kevésbé szennyezett dolgokkal kezdjünk, a zsírosabbja maradjon a végére. Kézmeleg vízben, megfelelő mosogatószerrel, még nem foszló szivaccsal, vagy halászhálóra hajazó ronggyal nem is akkora ügy. Lehetőség szerint egyszerre egy munkafázist végezzünk, és ne folyassuk megállás nélkül a vizet.

Kéttálcás mosogatóban egyszerre is meg lehet csinálni a vegyszeres és az öblítős részt, de akkor sem kell a víznek vég nélkül zubognia! Az ökomosogatás hívei jól teszik, ha beszereznek egy perlátor nevű egyszerű eszközt, ami a csapra szerelve az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít. Vizet és energiát is spórolunk vele!

Ha jó a mosogatószerünk és rendesen leöblítettük az edényeket, akkor a törölgetés szinte teljesen felesleges, hiszen tökéletesre fog száradni minden. Az evőeszközöket azért érdemes eltörölgetni, nehogy elszíneződjenek, vagy rozsdásodjanak. Ami fából készült – fakanál, vágódeszka – semmiképp ne rakjuk el nedvesen, mert száradás közben pára fejlődik, amitől az egész fiók vagy szekrény dohossá válhat.

 

Aztán jöhetnek a Tanti praktikái...

 

(Apropó, tudják, mit kell tenni a rozsdás eszcájggal? „Előbb finom üvegpapírral ledörzsöljük, azután egyenlő mennyiségű viaszt és terpentinolajat összeolvasztunk, jól elvegyítjük, s ezen kenőccsel a késeket vékonyan bekenjük, utána száraz ruhával letöröljük.” Talán mégis egyszerűbb a törülgetés.

Ja, és a dohszag ellen? „Tüzes parázzsal telt lapátra néhány kanálnyi darált pörkölt kávét szórunk, befüstöljük vele a szobát, természetesen az ajtók és ablakot jól betéve. Egy fél óra múlva mindent kinyitunk és léghuzatot idézünk elő.”)Ne felejtsük el a mosogatás elengedhetetlen kellékeit, a kendőt, szivacsot, kefét alaposan kiöblíteni, néha fertőtleníteni, nota bene kidobni és újra cserélni.


Apró tippek:

  • Ha odaégett valami, a legegyszerűbb az edénybe sós vizet tenni és pár óra múlva azt felforralni. Könnyedén lejön! De ne dugjuk el az ázás idejére nagyon, mert sikálhatjuk a penészt is...

 • Ahelyett, hogy a meleg vízben nyúlóssá vált sajtdarabkákat undorodva piszkálnánk az ujjunkról, a sajtreszelőn mosogatás előtt mindig reszeljünk le egy darab száraz kenyeret.

• A mosogatás után is halszagú edényt ecetes vízzel öblítsük ki, majd mosogassuk el újra.

 • Kényes porcelán vagy kristály mosogatásához a mosogató aljára tegyünk puha konyharuhát. A készlet mindig megmenekül, anyósunk büszke lesz – ha nem is mondja.

 • Nem kell drága fémtisztító az acélból készült mosogatótálca tisztításához. Nyers krumpli héjával áttöröljük, és egy puha ronggyal ledörzsöljük.


Mosogatógéppel

 Egy mondás szerint az emberiség a fél életét azzal tölti, hogy a másik felét kényelmesebbé tegye. Ezen áldásos tevékenységnek köszönhető a mosogatógép is, aminek részemről a legfőbb erényét abban látom, hogy annak az időnek, amit a család boldogabb fele és az esetleges vendégek jóleső szuszogással és könnyed csevegéssel töltenek, a háziasszony is részese lehet. Csak bepakolunk, ha megtelt, elindítjuk, ha nem telt meg, nyomunk egy öblítő programot és máris csatlakozhatunk a nappaliban sziesztázókhoz.

Azonban nem árt tudni a gépről sem ezt-azt. Amikor mosogatógépet veszünk, az energiaosztály mellett nem árt odafigyelni a zajszintjére, a tisztítási és szárítási hatékonyságára, és persze a méretére sem. A nagy mosogatógépek sokkal gazdaságosabbak, mint a kisebbek, az egy terítékre eső víz- és energiafelhasználás jóval alacsonyabb. Ha megtehetjük, vásároljunk nagyobb gépet még akkor is, ha esetleg több napi edényt kell összegyűjteni ahhoz, hogy megteljen, és így ritkábban kell elindítani. Ne feledjük: két féltöltet mosogatása takarékprogramon sokkal több víz és energia, mint egy normál program a telepakolt géppel! Azok az idők elmúltak, amikor az edényeket „elő kellett mosogatni” A mai gépeknél teljesen felesleges kézzel, folyó vízben elcsutakolni előre mindent. Mondjuk a maradékot azért kotorjuk le inkább a kutyának. Ha szakszerűen pakolunk – lábos, fazék, nagy és nehéz dolgok alulra, pohár, tálka, egyebek felülre, evőeszköz a tartóba, mindent minden oldalról érjen a víz és semmi ne legyen a keverőkar útjában – kellemetlen meglepetés nem érhet. Persze az elszenesedett pörköltszaft hamvasztás utáni búcsúztatására ettől függetlenül az előzőekben említett sós vizes áztatás-forralás a legjobb. Ha esélytelennek látszunk, még mindig ott a mosószóda, vagy az „úgyis rám fért már egy új fazék” – felkiáltás.

 Soha ne felejtsünk el sót és öblítőt tenni a gépbe. Ő sem érzi jól magát, és mi sem szeretjük a homályos poharakat. A szükséges szereket ne tv-reklámból válasszuk! Próbáljuk ki mindet. Rengeteg olyan no-name termék van már, amit nem reklámoznak, felébe kerül és ugyanazt tudja. A mindennapjainkhoz általában elegendő egy 50 fokos mosogatás, ami a 60 fokosnál 30 százalékkal kevesebb energiát használ. Néha-néha célszerű egy 60 fokos kör is, hogy a készülék tiszta és szagtalan maradjon.

 

Apró tippek:

 • Kristályt, kézzel festett porcelánt, nem hőálló műanyagot, vagy olyasmit, amire kimondottan rá van írva, sose tegyünk a gépbe. Már persze ha tetszik a mintája, formája, csillogása...

 • Ne utazzunk úgy nyaralni, hogy a szendvicskészítés használt kellékeit a gépben hagyjuk! Hamar elszáll a szabadság érzése, mikor hazaérünk.

 • Szánjuk meg a gépet néhanap egy tisztítás erejéig. Erre a célra már mindenféle kapható. De egyszer-egyszer töröljük át a gumitömítéseit, takarítsuk ki a szűrőjét. Meghálálja!

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Miért aggódsz a legjobban mosás közben?
elkopnak
kifakulnak
összefogják egymást
elnyúlnak, összemennek
foltosak maradnak
Szavazok
Partnereink