A profi takarítás

Regős Éva

Nem mondom, hogy rám osztanák Brie szerepét a Született feleségekből, arra sajnos nincs másik életem, de azt azért én is tudom, hogy évente kétszer, nincs mese, nagytakarítás!

Mert bármilyen nagy macera is, egész évben hálás leszek magamnak azért a jó néhány órás (csak félve írom le: napos) melóért: a tiszta kamrapolcok, az áttekinthető gardrób és a portalan hálószoba luxusa kárpótolni fognak mindenért.

Első számú szabály: távolítsuk el az alkalmatlankodókat az útból! Értem ez alatt elsősorban a férfiakat, akik még ha felajánlják is, hogy segítenek, abban nem lesz köszönet. Nem tehetnek róla, de fogalmuk sincs a tisztaságról, ezért inkább előzzük meg a konfliktusokat, és küldjük el a drágát focizni, múzeumba, horgászni – bárhová, csak ne maradjon otthon.
Kettes számú szabály: ne ringassuk magunkat abban az ábrándban, hogy mindent egyszerre meg tudunk csinálni – egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás feje tetejére állításához legalább 2 nap szükséges. Osszuk be az időnket, és haladjunk helyiségek szerint: kezdjük a nappalival, a szobákkal, a gardróbbal és az előszobával, egy másik nap pedig jöhetnek vizes helyiségek: a konyha, a fürdőszoba és a WC.

Mindenütt
1. Mindig fentről lefelé haladj! Kezdd a plafon portalanításával, beleértve a lámpákat is, aztán jöhetnek a falak, a rajtuk levő képekkel, tükrökkel együtt. A szekrényeknél, ajtóknál is ez a szabály: először mindig a tetejüket pucold le.
2. Takarítsd ki az összes olyan zugot, amelyet ritkán, csak tárolásra használsz. A gardróbszekrény legbelsőbb zugát is túrd fel: biztosan találsz egy csomó olyan holmit, amire valójában nincs is szükséged – ezektől gond nélkül búcsúzz el. Hasznos lehet, ha beszerzel pár csinos tárolódobozt, és mindent rendszerezve, felcímkézve teszel el.
3. Mosd ki a függönyöket – a legjobb, ha még a takarítás elején nekilátsz, mert mire végzel, már akaszthatod is őket vissza. Hosszabban megőrzik friss illatukat, és a port is jobban taszítják, ha mosáskor speciális függönyöblítőt használsz.
4. Ne kegyelmezz a könyvespolcok mögött megbúvó pornak sem: igen, minden egyes könyvet, cd-t, dvd-t le kell szedni, áttörölni, és a gondosan letisztított polcra visszatenni. Itt is lehet lomtalanítani: rengeteg olyan dvd-t árusító üzlet van, ahol beveszik a felesleges lemezeket.
5. Ablakpucolás: az üveget és a keretet is meg kell tisztítani, kívül-belül. Na és a párkányok, redőnyök is őrzik a koszt, ezektől sem árt megszabadulni. Az üveg tisztításánál sokan esküsznek az 1 rész ecet, 9 rész víz egyvelegére, de ha nem bírod az ecet szagát, bármelyik szórófejes ablaktisztító megteszi.
6. Takaríts ki a radiátorok mögött – egy vékonyabb, hosszú nyelű tisztítóval hatékonyan ki tudod seperni a megbúvó port, de vannak olyan porszívók is, amelyek ebben a segítségedre lehetnek.
7. Ne hagy ki a sorból a kilincseket és a villanykapcsolókat sem: ezeket érintjük a leggyakrabban, muszáj őket tisztán tartani! 

A nappaliban
A kanapét tisztítsd ki kárpittisztító samponnal, ha pedig bőrkanapéd van, kend át ápoló olajjal.
Ellenőrizd a porszívódat: ha tele van a porzsákja, ürítsd ki vagy cseréld le. A porszívó fejét és egyéb tartozékait töröld át.
A szőnyegeknek sem árt egy alapos tisztítás – ha teheted, porold ki őket a friss levegőn, de egy kézi vagy egy takarítógépes nedves tisztítás is jót tehet. Persze ne a selyemperzsán próbálkozz, azt bízd a profikra!
Mozgass ki minden bútort a helyéről: a tv mögötti és az íróasztal körüli kábeleket se hagyd ki!

A hálóban
Mosd vagy tisztíttasd ki az ágyneműt és a matracot – ez utóbbinak jót tesz, ha bedörzsölöd szódabikarbónával, majd alaposan átporszívózod. Ne felejtsd el megcsinálni ugyanezt a másik oldalán is!
Semminek nincs olyan finom illata, mint a frissen szellőztetett ágyneműnek, de ha erre nincs mindig idő, az ágynemű közé rejtett, a kedvenc köliddel átitatott apró párna mindig friss illatot biztosít.

A konyhában
Teljesen pakold le a konyhapultot – az összes gép alatt és mögött törölj át mindent. Töröld át a pulton álldogáló eszközöket is – egy általános mosogatószer és jó meleg víz tökéletesen megteszi.
Tisztísd ki a sütőt – a legtöbb sütőtisztítóval 1-2 órával előtte be kell fújni a felületet, és utána viszonylag könnyen el lehet bánni az odaégett kosszal.
Kapcsold le, majd pakold ki a hűtőt – a mélyhűtőt is –, és tiszta, enyhe tisztítószeres, melegvizes kendővel töröld át.
Ha olyan mázlista vagy, hogy van mosogatógéped, takarítsd ki alaposan: vedd ki a szűrőjét és forró, mosogatószeres vízben mosd át. Töröld ki a gépet mindenhol – különösen a sarkaiban maradhat ez-az –, és tölts fel sóval, öblítővel.

A fürdőszobában
A csempe lemosásában nagy segítségedre lehet a teleszkópos nyéllel, és levehető, tisztítható szivacsos fejjel felszerelt fürdőszobatisztító szett, amivel az elérhetetlenül magasnak tűnő helyeket is ki tudod takarítani.
A csapok alsó részét és a zuhanyfejet is csavard le, és áztasd be 1-2 órára ecetes vízbe.
A WC tisztításánál a kagyló mögötti csempés részt se hagyd ki – egy kisebb, rugalmas fejű kefe vagy egy nagy szivacs megkönnyíti a dolgodat. És ha valahol, hát itt igazán fontos a tisztaság: a hígított fertőtlenítőszer itt is nagy segítség.

Eszközök, melyekre szükséged lesz:

Gumikesztyű
A tavaszi nagytakarítás nem jár együtt a kezed tönkretételével: amikor csak lehet, viselj gumikesztyűt! Szerencsére különböző méretekben kapható, így kényelmes, hamar meg lehet szokni, sőt, próbáltam már olyat is, ami belülről kamillás ápolókrémmel volt bevonva. 
Felmosó
Szerintem a mikroszálas felmosófejek a legjobbak, összeszednek minden koszt, és olyan alaposan ki lehet őket csavarni, hogy még a legkényesebb parketta felmosása is gyerekjáték velük. Egy a lényeg: a felmosóvizet nem árt gyakran, akár helyiségenként lecserélni! 
Nyeles portörlő
A plafonon és a falakon megbúvó por és pókhálók verhetetlen ellensége. Ma már ebből is árulnak mikroszálasat, sőt, mióta rájöttek, hogy nemcsak kosárlabdázók takarítanak, van olyan, amelyiket teleszkópos nyéllel szerelték fel. Használat után ennek a feje is nyugodtan mehet a mosógépbe.
Általános törlőkendő
Legyen puha és nedvszívó, na és mosógépben mosható. Vegyél belőle többféle színűt, hogy ne keverd össze a lakás különböző helyiségeiben. 
Súrolószivacs
Mosogatáshoz, és a makacsabb szennyeződések ellen. Van olyan is, amelyben benne van a súroló hatóanyag – különösen a sütőt jó ezzel tisztítani.
Ablaktörlő kendő
Nem hittem benne, amíg ki nem próbáltam, de a speciálisan ablaktörlésre készített kendők tényleg sokkal gyorsabban szárítják fel a nedves felületet. De persze vannak, akik a gumis ablaklehúzóra esküsznek.
Csak természetesen!
Egy ragyogó háztartáshoz jó néhány tisztítószerre szükséged van, de mielőtt kiirtanád a családot egy-egy vegyi fegyvernek is beillő csodaszerrel, nézz szét a kamrapolcon, mert az ecet és a szódabikarbóna rengeteg dologra használható.Ecettel a vízkő ellen veheted fel harcot, és ablakpucoláshoz is kiváló.A szódabikarbóna fehérít, tisztítja a lefolyót, a konyhapultot, de szagtalanító hatása is áldásos: egy kibontott zacskó a hűtőben eltünteti a kellemetlen szagokat.

10 tuti tipp
1. Szilikon spray a csikorgó-nyekergő fiókok, függönysínek, ajtók, zárak doktora: nem zsíros, taszítja a vizet és ápolja a fát. 
2. Könnyebb lesz kitakarítanod a mikrót, ha előtte egy kis edénybe vizet töltesz, teszel bele 3 citromkarikát, és a legmagasabb fokozaton főzöd 3-4 percig.
3. A hűtő tisztításakor nagyszerű segítség egy kis szódabikarbónás víz: ha ebbe mártod a tisztítókendőt, és ezzel törlöd át a hűtő falait és polcait, garantáltan szagmentes lesz.
4. Nem fog eldugulni a mosogatód, ha havonta egyszer beleszórsz egy marék szódabikarbónát, arra pedig ráöntesz egy liter forró vizet.
5. Könnyebb tisztán tartani a sütőt, ha minden használat előtt az aljába terítünk egy nagy darab alufóliát.
6. A gyerekjátékokat tárold mindig nagy, zárható dobozokban – ha különböző színű dobozokat használsz, és abban csoportosítva teszed el a játékokat, egyszerűbb lesz azok használata.
7. Ha a gyermeked „véletlenül” zsírkrétával rajzolt volna a radiátorra, hideg tejbe mártott papírtörölközővel tudod letisztítani.
8. A kárpitba nyomott rágó eltávolítására használj jégkockát: rakd bele egy zacskóba, és „jegeld” a rágót: pár másodperc múlva megkeményedik, és ki tudod szedni.
9. Rendszeres szellőztetéssel sok portörléstől kíméled meg magad.
10. Ha végeztél a takarítással, zuhanyozz le, mosd meg a hajad, tölts magadnak egy pohár bort, és bízd a vacsorát a pizzafutárra.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Miért aggódsz a legjobban mosás közben?
elkopnak
kifakulnak
összefogják egymást
elnyúlnak, összemennek
foltosak maradnak
Szavazok
Partnereink