A LEGDRÁGÁBB ÉTEL A VILÁGON

Ettél már babpörköltet? Nem? Pedig ez a Magyarországon furcsának tűnő étel a szegény országokban alapvető élelmiszernek számít, mert viszonylag könnyen megtermelhető és elkészíthető.

Ezt az egyszerű ételt vették alapul annál a kutatásnál, amelyet a Mastercard és az ENSZ Élelmezési Világprogramja készített. „Az étel valódi ára a világ körül” elnevezésű tanulmányból kiderült, hogy a világ legszegényebb országaiban élőknek még egyetlen tál babpörkölt is elérhetetlen, többe kerülne ugyanis megvenni a hozzávalókat, és megfőzni, mint amennyi az ott élők egy napi keresete.

Míg az alapul vett ételt New Yorkban 1,2 dollárból lehet elkészíteni, és egy átlag amerikai akár 160 adagot is megengedhet belőle magának naponta, addig ugyanez a babpörkölt Dél-Szudánban 321,7 dollárból készülhet el, vagyis 268-szor annyiba kerül, mint New Yorkban. Nigériában 200,32 dollárból, Szíriában 190,11 dollárból, a Malawi Köztársaságban 94,43 dollárból, Kongóban 82,1 dollárból jön ki egy adag babpörkölt.

NAPONTA 815 MILLIÓ EMBER ÉHEZIK A VILÁGON
A szegény országokban a szülőknek bizony gyakran szörnyű döntéseket kell meghozniuk. Küldjék el gyermeküket dolgozni, hogy meg tudják etetni a családot, vagy menjen el iskolába, de akkor a család éhezni fog.

A Mastercard már 2012 óta támogatja a WFP törekvéseit, és ebben az évben is minden kártyás tranzakció után egy iskolai étkezésnek megfelelő összeget (0,20 €) adományoz az Élelmezési Világprogramnak. Az adományok végösszege 1.260.000 értékig emelkedhet, beleértve valamennyi részt vevő országot. Az adományt a Mastercard állja, a kártyabirtokosoknak nem jelent többletköltséget.

További információk a programról: https://www.mastercard.hu/hu-hu/consumers/offers-promotions/world-food-programme.html.htmlHozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink