Tanulj meg a jelenben élni!

Lelki békénk elsősorban attól függ, mennyire tudunk a jelenben élni. Függetlenül attól, mi történt tegnap vagy tavaly, és mi fog történni holnap vagy holnapután, a jelen az a pillanat, amiben élsz – mindig!

Kétségtelen, hogy legtöbbünknek sikerült szinte tökélyre fejlesztenie azt a neurotikus állapotot, amelynek jegyében életünk jelentős részét fecséreljük el arra, hogy folyton aggodalmaskodunk – méghozzá egyszerre több dolog miatt. Hagyjuk, hogy a múltbeli problémáink és a jövő miatti félelmeink uralják a jelenünket, és így a szorongás, a frusztráció, a depresszió és a reménytelenség érzése határozza meg a mindennapjainkat. Ezzel egyidejűleg elfelejtünk hálát adni az eredményeinkért, a céljainkért küzdeni és örülni. Azzal győzködjük magunkat, hogy „majd egyszer” jobb lesz az életünk. Sajnos az a mentális dinamika, amely arra késztet minket, hogy egyfolytában a jövőt fürkésszük, addig ismétli önmagát, hogy az a „majd egyszer” soha nem jön el. John Lennon mondta: „Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk teljesen más terveink vannak.” Miközben nekünk teljesen „más terveink” vannak, a gyerekeink szépen felnőnek, a szeretteink elhidegülnek tőlünk és meghalnak, a testünk eltunyul, az álmaink tovaröppennek. Röviden: elmegy mellettünk az élet.
Az emberek zöme úgy viselkedik, mintha az élet csak egy kosztümös főpróba lenne. Pedig nem az. Senki sem lehet biztos benne, hogy megéri a másnapot. Csak a jelen az, ami számít, és csak a jelen az, amire hatással lehetünk. Ha a jelenben élünk, megfeledkezünk a félelmeinkről. A félelem nem más, mint a jövőbeni történések miatt érzett aggodalom – nem lesz elég pénzünk, a gyerekeink bajba kerülnek, megöregszünk és meghalunk, stb.
Ha le akarod győzni a félelmet, tanulj meg a jelenre összpontosítani. Mark Twain mondta: „Szörnyű dolgokon mentem keresztül életemben, amelyek közül néhány meg is történt velem.” Ennél frappánsabban nem lehetne megfogalmazni a lényeget. Igyekezz az „itt”-re és a „most”-ra koncentrálni. Megéri.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink