Merj unatkozni!

Csendesedj el,  engedd meg magadnak, hogy egy kicsit csak úgy legyél!

Olyan ingergazdag és felelősségteljes életet élünk, hogy szinte képtelenek vagyunk akár csak egy percre is nyugodtan megülni a fenekünkön, vagy urambocsá’ megpihenni. Valaki egyszer azt mondta: „A mai ember nem ember. Hanem emberbőrbe bújt örökmozgó.” Nem azt mondom, hogy hosszú órákat töltsünk el tétlenül, de érdemes elsajátítani a pihenés művészetét, amikor percekig csak úgy „vagyunk”. A módszer nagyon egyszerű: tudatosan ne csinálj semmit. Ülj le, nézz ki az ablakon, aztán vedd számba a gondolataidat és az érzéseidet. Lehet, hogy kezdetben kissé nyugtalan leszel, de minden nappal javulni fog a helyzet. A hatás pedig leírhatatlan.
Szorongásunk és belső vívódásunk főképp abból fakad, hogy felpörgött, túlmozgásos agyunknak mindig új ingerekre van szüksége. Folyton azt kérdezgeti: „És most mi következik?” Miközben vacsorázunk, már a desszerten gondolkodunk. Miközben a desszertet esszük, már azt tervezgetjük, mit fogunk csinálni vacsora után. Majd jön a „Mit csináljunk a hétvégén?” Hazaérvén, még be sem léptünk a lakásba, máris bekapcsoljuk a tévét, fogjuk a telefont, fellapozunk egy könyvet, vagy nekiállunk takarítani. Mintha rettegnénk attól, hogy akár csak egy percre is feladat nélkül maradunk.
A semmittevés szépsége abban rejlik, hogy segítségével kiüríthetjük az elménket és megpihenhetünk. Az agyunk megengedheti magának azt a luxust, hogy átmenetileg „nem tud” semmit. Ahogy a testünknek, úgy a lelkünknek is szüksége van arra, hogy egy kicsit kiszakadjon a hétköznapi hajtásból. Ha megadod neki ezt a lehetőséget, erősebbé, hatékonyabbá, összeszedettebbé és kreatívabbá válik.
Ha mersz unatkozni, nem fogsz azon görcsölni, hogy minden másodpercben csinálnod kell valamit. Amikor a gyerekeid azzal jönnek oda hozzád: „Anyu, unatkozom!”, felelj nekik: „Jól van, unatkozz csak. Rád fér.” Ha így jársz el, nem tőled várják a probléma megoldását. Hitted volna, hogy valaki egyszer majd azt tanácsolja neked, unatkozz nyugodtan? Nos, valahol el kell kezdeni!

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink