Barátkozz meg a tökéletlenséggel!

Kevés az olyan maximalista, aki jóban van önmagával. A tökéletességre való törekvés és a belső béke iránti igény kizárja egymást. Ha csak feketén-fehéren látjuk a dolgokat, és nem elégszünk meg azzal, amink van, biztos kudarcra vagyunk ítélve.

Ahelyett, hogy örülnénk annak, amit már elértünk, folyton a bajainkon csámcsogunk, és javítani akarunk a helyzetünkön. Ha mindig abból indulunk ki, hogy mi a rossz, szinte biztos, hogy eluralkodik rajtunk az elégedetlenség érzése.
Legyen szó akár a saját magunkról – rendetlen a szekrényünk, megkarcolták a kocsinkat, az eredmény, amit elértünk, nem kifogástalan, le kéne fogynunk pár kilót –, akár másokról – a külsejükről, a viselkedésükről vagy az életmódjukról –, ha állandóan a „tökéletlenségekkel” vagyunk elfoglalva, hiába is próbálunk kedvesek és kiegyensúlyozottak lenni. Ennek a stratégiának természetesen nem az a lényege, hogy többé nem kell a legjobbra törekedned, hanem az, hogy nem szabad mindig azon rágódnod, milyen kudarcok értek az életben. Tudatosítsd magadban: attól, hogy valamit jobban is lehet csinálni, még nem kell azt hinned, hogy nem élvezheted azt, amit eddig elértél.
A megoldás: vedd észre, amikor szokás szerint azon kezdesz morfondírozni, miért nem vagy elégedett azzal, amit már elértél. Tudatosítsd magadban, hogy az életed úgy jó, ahogy van. Ha nem ítélkezel, mindent szebbnek fogsz látni. Amint lemondasz a maximalizmusról, rá fogsz jönni, hogy az élet önmagában is tökéletes.

Hozzászólások
Scarlett
2011-09-11 17:27:09
Nagyon bölcs, és bizony megfontolandó gondolatok!! :)
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink