Spenót

Simonfai Balázs

Gyermekek visszatérő rémálma, és a menza valóságos szörnyetege a spenótfőzelék. Az iskolák ebédlőiben kapható koszt nyilván hagy némi kívánnivalót maga után, de a spenót zord külseje finom és egészséges belsőt takar. Ideje volna már kiskorban is megbarátkozni vele.

Honnan származik?

  • Közel-Keletről, vélhetőleg Perzsiából származik. Nyugat-Európába a 16. század elején jutott el, de bizonyos források a 8. században már Perzsa fű néven említik.
  • A mórok kereskedelmi tevékenységének köszönhetően előbb Európában, később az egész világon elterjedt növény lett.


Mitől olyan egészséges?

  • Elsősorban magas K vitamin tartalmát kell megemlítenünk. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, illetve a csontok fejlődésében és megőrzésében elengedhetetlen fehérjék képzésében.
  • Javítja a gyomor működését, serkenti az emésztést és tisztítja a vastagbelet.
  • Kimagasló a klorofil tartalma, mely egy antibakteriális hatású, természetes méregtelenítő anyag.
  • Legalább tizenhárom féle flavonoid-vegyület található a spenótban, melyek hatékonyan csökkentik a rák kialakulásának esélyét.
  • Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
  • Az egyik legfontosabb ásványi anyagból, a magnéziumból is bőven van a spenótban. Szervezetünk ezt az anyagot nem tudja előállítani, ezért nekünk kell gondoskodnunk a folyamatos bevitelről.


Tudományos kutatások?

  • A Tennessee álamban található Oak Ridge laboratóriumban végzett kutatások szerint a vakság egyes fajtái bizonyos fokig helyreállíthatóak a spenót segítségével.
  • A közhiedelemmel ellentétben a spenótnak nem kifejezetten magas a vas tartalma, 100 grammban csupán 4.1 mg található.
  • A spenót kitartó fogyasztása jelentősen lassítja az időskori agyi funkció-csökkenést.


Még valami érdekesség?

  • Volt idő, mikor a spenótot nem csak hogy egészségtelennek, de a gyerekekre nézve különösen veszélyesnek tartották.
  • A spenót az első szedhető zöldségféle az évben, már áprilisban betakarításra kerül.
  • Popey vitán felül hatalmas érdemeket szerzett a spenót népszerűsítésében, ezért nem csoda, hogy a zöldség egyik tavaszi vetésű fajtáját is elnevezték róla.


Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink