Mandula

Lukács Enikő

A mandula azon kevés magvak közé tartozik, amelyek évszázadok óta megosztják az embereket: az egyik csoporthoz tartoznak azok, akik a sós mandulára esküsznek, a másikhoz, akik a kandírozottra.

Bár egyik csoport sem kérdőjelezi meg a másik elkészítési mód létjogosultságát, a csoportok közötti fluktuáció mégis minimális. A közös a két csoportban csupán annyi, hogy mindkettő elismerőleg nyilatkozik a mandula feldolgozott formájáról, a marcipánról.

Honnan származik?

 • Közép-Ázsiából, és már 6000 éve ismerjük. Arab kereskedők közvetítésével jutott el Észak-Afrikába.
 • A Bibliában mint szimbólum jelenik meg a mandula, vessző formájában. Több jelentőséggel bír, az egyik Isten állandó jelenlétét szimbolizálja. Ezenkívül a szűziességet is jelképezi. Az ősi egyiptomiak mandulát helyeztek el a halott fáraók mellett, hogy túlvilági életük során legyen táplálékuk.


Mitől olyan egészséges?

 • Magas olajtartalma (közel 60%) miatt egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
 • Kiváló rostanyag- és fehérjeforrás (100 g nyers, hámozatlan mandulában 12 g elemi rost és 22 g fehérje található. A quinoában 7 g rost és 14 g fehérje van.)
 • Egy kis maroknyi hámozatlan mandula fedezi a napi E-vitamin szükségletünk 35 százalékát, és napi magnézium szükségletünk 20 százalékát. (A hámozatlan mandula E-vitamin tartalma 26,2 mg/100 g, a quinoáé: 2,4 mg/100 g.
 • A mandula több olyan antioxidánst is tartalmaz - mint pl. a quercetin flavonoid vagy a kaempferol -, amelyek gátolják a rákos sejtek szaporodását, valamint az LDL- (káros) koleszterin kialakulását, mely a szívbetegségek kialakulásának egyik okozója.
 • Gyulladáscsökkentő hatása is van.


Tudományos kutatások?

 • Egy amerikai vizsgálat (American Journal of Clinical Nutrition) arra mutatott rá, hogy azok a nők, akik minden nap ettek egy adag mandulát, megnőtt a telítettség érzés, így kevesebbet ettek a nap során.
 • A londoni King's College kutatói azt fedezték fel, hogy a mandula meggátolja a szénhidrátok felszívódását, és a saját zsírtartalma sem szívódik fel maradéktalanul.
 • Az International Journal of Obesity tanulmányai alapján azoknak az elhízott embereknek, akiknek az alacsony kalóriás étrendjébe körülbelül 3 maroknyi mandulát is beiktattak, eredményesebb volt a fogyása, mint azoknak, akik csak alacsony kalóriatartalmú diétát követtek.
 • A Loma Linda egyetem volt az első, amely bebizonyította, hogy mandulafogyasztással nő az E-vitamin szint a véráramban, ennek következtében 5 százalékkal csökken a vérben az összes koleszterin szintje és ezen belül 7 százalékkal csökken a káros, LDL-koleszterinszint is.
 • Alzheimer-kórral megbetegedett egereken kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek mandulában gazdag étrendet kaptak, jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint akiket hagyományosan etettek.
 • A Kaliforniai Egyetem rákos betegeken végzett kísérletei azt mutatták, hogy a mandula fogyasztása jó hatással van a vastagbélrák betegségre, melynek egyik oka a mandula magas rosttartalma lehet.


Még valami érdekesség?

 • A mandulafa termése a rózsák családjába tartozik.
 • Két változata ismert: a legelterjedtebb a prunus dulcis, azaz édes mandula. A másik mandula a keserű mandula, mely mérgező anyagot tartalmaz, és akár halálos lehet, ha nyersen fogyasztják. Hő hatására azonban ez a vegyület elpusztul, és a mandula biztonsággal ehető.
 • A keserű mandulát likőrök készítéséhez, illetve mandulaaromához használják.

 

Gyors és finom: MANDULÁS KRÉM PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL

A bogyós gyümölcsöket keverjük össze egy kis mézzel. 2 db zselatinlapot áztassunk hideg vízbe. 2,5 dl tejet forraljuk fel 3 evőkanál héj nélküli, finomra darált mandulával, és ízesítsük mézzel. A lecsepegtetett zselatint adjuk a tűzről levett tejhez, keverjük össze, hagyjuk hűlni. 1,5 dl tejszínt verjünk habbá és forgassuk a kihűlt mandulás tejhez. Adagoljuk poharakba, és hagyjuk 3 órán át hűtőben dermedni, majd a gyümölcsökkel megpúpozva kínáljuk. Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink