Málna

Göde Mónika Annamária

Kétségtelen, hogy a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a málna, népies nevén a boldogasszony csipkéje, himpér. A hazánkban őshonos növény nem csupán ínycsiklandó, hanem egészséges is! Az alábbi összeállításunkból most megtudhatod, hogy mitől ilyen kedvelt ez a gyümölcs!

Honnan származik?

Portugália, Izland és Skandinávia északi részeitől eltekintve mindenhol előfordul. Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben őshonos. Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni, ahonnan az ókori rómaiak terjesztették el. A termesztett változatok érése május-júliusra esik, de vannak kétszer termők is. A hideg és mérsékelt éghajlatú területen 2000 méteres tengerfölötti magasságig megél. Vadon közép-európai elterjedésű növény, erdők tisztásain, irtásain, bükkösök szélén nő. Termesztésekor is a tápanyagokban dús, laza szerkezetű és jó vízellátottságú talajokon érzi jól magát, mivel a talajfelszínhez közel növő gyökérzete érzékeny a kiszáradásra. A párás, félárnyékos helyeket szereti. Hazánkban a Börzsönyben és környékén nagy mennyiségben termesztenek bogyós gyümölcsöket, köztük a málnát is. 


Mitől olyan egészséges?

  • Magas vitamintartalma miatt nyersen is fogyasztható, de számtalan elkészítési módját ismerjük.
  • Kevésbé köztudott, hogy a leveléből főzött tea enyhíti a menstruáció során fellépő fájdalmakat, továbbá várandós anyukáknak is ajánlják fogyasztását, hiszen a medencetáji izmok ellazulásában is segít.
  • Kiváló fertőtlenítő, méregtelenítő hatása van: téli megfázás és hólyaghurut esetén ajánlott a fogyasztása.
  • Antocianid tartalmának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan pedig a rákkeltő anyagokat is semlegesíti.
  • Rengeteg C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ahogy a legtöbb bogyós gyümölcsben, így a málnában is megtalálható egy kempferol nevű, jótékony hatású vegyület.
  • Koleszterincsökkentő hatású. Ennek köszönhetően védi ereinket, így fogyasztása részleges védelmet biztosít a keringési rendszert érintő problémákkal, pl. a szívbetegségekkel szemben.

 

Érdekesség:

  • a rózsafélék – Rosaceae – családjába tartozik
  • a méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyagforrás
  • vadon élő társát is éppúgy málnának hívjuk, mint a boltban kapható, nemesített változatot

 

+ Tippek, tanácsok:

  • hűtőben 2-3 napig tárolható, jobb nem letakarni. A netán megpenészedett szemeket mindig válogassuk ki. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi.
    Hozzászólások
    HÍRLEVÉL
    Büntetlen finomságok
    Szavazás
    Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
    4 emberre
    6 emberre
    még többre
    csak magamra
    kettőnkre
    Szavazok
    Partnereink