Gesztenye

Castanea sativa

Erdei Gabriella

Legtöbbünknek a szó hallatán a technika órán farigcsált különböző kis figurák vagy pedig a gesztenyepüré jut eszünkbe. Pedig ezeken kívül még annyi minden más rejlik a szelíd gesztenyében! Az biztos, hogy egyáltalán nem ismerjük ezt a fantasztikus vitaminbombát. Azon kívül, hogy eszméletlenül finom az illata és az íze, szinte már hihetetlenül egészséges és remekül variálható más alapanyagokkal.

Honnan származik?

  • Dél- Kelet Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik az ősidők óta élő gesztenye. Korábban a rómaiak ehető terméséért sokfelé telepítették és gyümölcsfának tartották.
  • Valószínű, hogy a Börzsöny déli lejtőin zöldellő szelídgesztenye- ligetek a római ültetvények maradványai, hiszen a Kárpát- medence és a Brit- szigetek területén is ők honosították meg.
  • Jelentősebb szelídgesztenye borította terület található hazánkban az Alpokalján a Soproni-, és Kőszegi- hegységben.
  • Sok helyen szántóföldek híján a gabonát helyettesítette, a megszárított termést megőrölték és az így kapott lisztből kenyeret sütöttek.

Mitől olyan egészséges?

  • Nemcsak tápláló és finom, alig 1 százalékos zsírtartalma miatt azok is fogyaszthatják, akiknek magas a vérnyomásuk
  • Magas kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma miatt erősíti az immunrendszert, ami a hűvösebb időben különösen fontos.
  • Rengeteg vitamin rejtőzik benne, ilyen a B1-, B2-, B6-, és C- vitamin, ezen kívül antioxidáns hatású, dúskál a ”sejtvédő” E- vitaminban.

Mire használható fel?

  • Magas, 45 %-os  szénhidráttartalmának köszönhetően alkalmas arra, hogy étrendünkben helyettesítsük vele a gabona és a burgonyaféléket, ízletes sós és édes ételek készíthetünk belőle.
  • Leveseket, szószokat főzhetünk, omlettet süthetünk belőle, vadhúsokat tölthetünk meg vele és kompótként is kínálhatjuk.
  • Maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, héjától megtisztítva kandírozhatjuk.

Tudományos kutatások?

  • A meghüléses megbetegedés egyik járványos fajtája, a szamárköhögés okozta érzékeny nyálkahártyát megnyugtatja, a leveléből vagy a gyümölcsből készült főzet alkalmas a téli meghülés kezelésére.
  • Hasmenés esetén a nyers gesztenyét vágjuk fel, majd a belsejét elfogyasztva magas káliumtartalmának köszönhetően megnyugtathatjuk a szervezetünket.
  • Kérge megszárítva vérzéscsillapító hatással bír.

Még valami érdekesség?

A jó gesztenyetermő vidékeken ősszel gyakran tartanak gesztenyeünnepet a termés betakarítása után, ilyen:

  • a Magyarországon októberben tartott velemi gesztenyeünnep;
  •  Madeira szigetén, Curral das Freiras faluban október/november fordulóján tartanak turistacsalogató gesztenyeünnepet;
  • Erdélyben a nagybányai gesztenyeünnep a leghíresebb.
  • Műszaki szempontból kiváló a faanyaga, a déli országokban kedvelt bútorfa. Tartós, rugalmas, közepesen kemény, szép rajzolatú, repedésre nem hajlamos, jól fényezhető, a korhadásnak pedig ellenáll. 
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink