Alma

Lukács Enikő

Az alma az ovis és napközis uzsonnák, kirándulások és táborok örök nagy slágere! Bár a banán, a kivi és a narancs mellett sokszor csak megtűrt rokon, mégis az alma nekünk, magyaroknak (szemben az egzotikus gyümölcsökkel) mindig is családtag marad.

Honnan származik?

  • Kelet-Európából és Délnyugat-Ázsiából terjedt el. A keresztezések és a nemesítések eredményeként ma már több mint 7000 különböző almafajta létezik, melyek közül méltán lehetünk büszkék a világhírű szabolcsi Jonathan almára.

Mitől olyan egészséges?

  • Hámozatlanul és nyersen bioaktív összetevőkben gazdag. A flavonoidok közül különösen a quercetintartalma jelentős.
  • Rosttartalma 2,7 g/100 g, vagyis jóval több, mint egy adag egészségesnek kikiáltott kukoricapehelyé, amelyben 1 g rost található.
  • Rostjai közül a pektin vizet köt meg, csökkenti a vér koleszterinszintjét, véd a bél daganatos megbetegedései ellen.

Tudományos kutatások?

  • A Rio de Janeiro-i egyetem kutatói túlsúlyos nők alacsony zsírtartalmú fogyókúráját vizsgálták. Észrevették, hogy azok, akik a diétájuk mellett napi 3 db almát is ettek, többet fogytak, mint azok, akik kihagyták az almát. Mindezt az alma rosttartalmával magyarázzák.
  • Angliában 1 éven át 1500 felnőtt ember táplálkozását kísérték figyelemmel. Megállapították, hogy akik hetente legalább 2 db almát ettek, azoknál 22-32%-kal kisebb eséllyel alakult ki asztmás megbetegedés, mint a más gyümölcsöket fogyasztóknál. Valószínűsítik, hogy ennek az almában lévő quercetin az oka.

Még valami érdekesség?

  • A rózsafélék családjába tartozik.
  • A közhiedelem ellenére nincs benne sok C-vitamin: 10 dkg héjas alma csupán 5,7 mg C-vitamint tartalmaz, amíg például 10 dkg eper majdnem a tízszeresét (56,7 mg).

Gyors és finom: EGYSZERŰ ALMÁS SÜTI

Kb. 1 kilónyi meghámozott almát vágjuk vékony szeletekre. Locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg fahéjjal és barna cukorral, majd keverjük össze. 1 csomag felengedett mélyhűtött leveles tésztát nyújtsuk 3 cm vastagságúra, terítsük egy kivajazott-kilisztezett nagy tepsibe. A tészta széleitől fél centire rakjuk le sorban az almaszeleteket, úgy, hogy egymást félig átfedjék. 200 fokos meleg sütőben süssük 15-20 percig, majd langyosan, szeletekre vágva, porcukorral meghintve, esetleg vaníliasodóval tálaljuk.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink