Torokfájás? Gogol-mogol!

Stahl Judit

Itt az ősz, itt a nátha-szezon. Lehet bármi jó abban, ha kapar az ember torka? Talán igen.

Mesélem a lányomnak, hogy gyerekkoromban, amikor fájt a torkom, Anyu mindig gogol-mogolt készített. Lassú kortyokban ittam, és nemcsak azért, mert állítólag így hatásosabb, hanem azért is, mert annyira finom, édes és illatos volt, hogy szerettem volna, ha minél tovább tart.

„Majd nekem is csinálsz, ha beteg leszek?”  „Persze.” Aztán pár perc múlva rájövök, nem válaszoltam helyesen. Miért kellene megvárnunk a rosszat, hogy cserébe majd valami jó történjen? Erre neveljem? Ezért újra fogalmazom a választ: „Tudod mit? Ha szívesen megkóstolnád, elkészítem most.” És rögtön dupla adagot gyártok, hogy együtt igyuk meg.

Amúgy a gogol-mogol egy Ukrajnában és Lengyelországban elterjedt, házi gyógyír. Ha felnőttnek szánják, kupica alkohol is kerülhet bele (brandy, whisky, rum), ha pedig sűrűbbre keverik, krémszerű desszertként kanalazható.

Régebben Anyu Csehszlovákiából hozta hozzá a konzervdobozos, sűrített tejet (amikor síelni mentünk, vettünk belőle párat, sokáig elállt). A tubusossal valahogy nem az igazi, annak enyhe műíze van. Ma már itthon is több helyen kapni a konzerv kiszerelésűt, tehát nem probléma beszerezni, legutóbb például az Aldiban és a  Lidlben is láttam. Abból viszont nem csinált ügyet, hogy nyers tojás dúsítja. Gondolom azért nem, mert a Lehel piac mellett laktunk és ismerte, kitől veszi. Én viszont, modern szupermarketjáró szülőként, biztos, ami biztos, szalmonella ellen kezelt tojásból habartam össze.

Gogol-Mogol
4 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
5 evőkanál hársméz
¼ rúd vanília
1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj
4 dl tej
1 dl cukrozott, sűrített tej

1. A tojássárgáját, a mézet, a vanília kikapart magjait (vagy ¼ kávéskanál vaníliakivonatot) és a reszelt citromhéjat kézi habverővel alaposan összehabarjuk.

2. A tejet és a sűrített tejet összemelegítjük, de nem forraljuk föl.

3. Újra kezünkbe kapjuk a kézi habverőt, és miközben folyamatosan kevergetjük vele a tojássárgájás alapot, apránként hozzáöntjük a megmelegített tejet. Bögrékbe töltjük és megisszuk.

2 nagy adag lesz belőle.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink