Meggykompót felnőtteknek

Stahl Judit

Vettem is, kaptam is tegnapelőtt meggyet. Reggel a Fény utcai piacról cipeltem haza, este pedig a nagybátyám adott a saját, balatonalmádi terméséből.

Csináltam ma belőle kompótot, de amolyan felnőtteknek valót: kimagoztam ½ kilót és összefőztem 2 dl Marsala borral (az ital íze is és a sötétvörös színe is szépen passzolt a meggyhez), 2 evőkanál cukorral, ½ szem reszelt tonkababbal. A tonkababtól az egésznek csokis-kávés-mézes-karamelles illata lett. Amúgy kumarin tartalma miatt az USA-ban tiltólistára került: tetemes mennyiségben fogyasztva májkárosító, vérhígító hatású. Na, de ki eszik meg az intenzíven aromás, sötétbarna fűszerből nagy adagokat?!

Különben először nem is tonkababbal akartam összerottyantani a meggyet, hanem csillagánizzsal. OK, belátom, se ez, se a tonkabab nem tartozik az alap fűszerkészlethez. Viszont ezúttal mindenképp kerülni szándékoztam a nyári gyümölcsökhöz szokásos fahéj+szegfűszeg+vanília+citromhéj ganz generálját, amiben nincs semmi rossz, szinte mindegyikhez működik, de talán pont ezért nem vágytam rá most. Ám csillagánizst nem találtam a kamrában, pedig esküszöm, nemrégiben láttam. (Valahogy mindig pont azt nem lelem, amit keresek. Meg is lepett, hogy ezennel kiderült, nem én vagyok szórakozott: később a férjem szólt, elvitte fotózásra a nyári magazinhoz.)

Hogy ne csupán önmagában együk ezt az extra kompótot, amit aztán jól be is hűtöttem, szükségesnek éreztem mellé egy sütit. Semmi extrát, csupán kicsi, langymeleg harapnivalót a hideg kanalaznivalóhoz. Ezért madeleint sütöttem, mert a Proust által is dicsőített, francia aprósütemény csak a nevében elegáns, alapvetően szimpla ügy: kevert vaníliás tészta, hamar megvan. Ehhez 3 percig robotgéppel összehabosítottam 1 tojást 5 dkg cukorral, ½ citrom reszelt héjával, 1 kávéskanál vanília-kivonattal, aztán a tojáshabhoz forgattam 1 csipet sóval elkevert 5 dkg lisztet és 5 dkg kihűlt, olvasztott vajat. A tészta pihent 10 percet a hűtőben, majd szétkanalaztam egy 12 db-os, 8 cm hosszú kagylóformákat tartalmazó, vajazott-lisztezett madeleinetepsiben (csak 10 formát tudtam vele megtölteni, 2 üresen maradt) és 8 perc alatt megsütöttem 190 fokra előmelegített sütőben.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink