5 perces vacsora 3 hozzávalóból

Stahl Judit

Mit eszik az ember, ha hullafáradtan hazaér, semmi kedve főzni, de éhes? Minden az alapanyagokon múlik: ha azok finomak, a probléma megoldható.

Íme, a kedvenc vacsorám, ami 5 perces és túlzás nélkül mennyei. Persze attól ilyen jó, hogy kevés hozzávalóból áll, azok viszont mind kiváló minőségűek.

ZSENDICE: Nevezzük egyszerűen a magyar ricottának, és áldjuk érte Sándor Tamást (www.bukkisajt.hu). Ahogy az olaszok a ricottához a mozzarella készítés során visszamaradt tejsavót használják fel, a bükki sajtmester is ehhez hasonlóan varázsolja elő a zsendicét: a sajtkészítése után a megmaradt, kifőtt tejsavót lecsepegteti, majd felhabosítja. Képzeljenek el egy lágy, ám dús, a nyelven szétolvadó, hófehér krémet és akkor pontos, érzékletes képet kapnak, mi is ez a csuda remek zsendice. Addiktív eledel, és aki megkóstolja, rákap. Magam először a tavalyi Budai Gourmet Fesztiválon ettem, azóta se tudok betelni vele. Hol kapni? Budapesten a Sarki Fűszeres boltban (www.sarkifuszeres.hu) szoktam venni. Mivel itt mindig hamar elfogy, mert összesen heti 20 kg készül, érdemes emailt írni Sándor Tamásnak ( ) és megkérdezni, hova szállított még az országba azon a héten.

TÖKMAGOLAJ: Nem a hóka színű, prosztatabajokra jótékony hatású, de íze semmi tökmagolajról
beszélek. Azt ajánlgassák csak az orvosok. Hanem a sötétzöld, sziruposan folyó, sajtolással előállított, illatos, házi változatról. És tudják, mit? Ezt pedig nevezzük a magyar olívaolajnak. Miért? Mert nemcsak legalább annyira egészséges, mint a mediterrán testvére, hanem Bott Frigyes borász (http://hu.bottfrigyes.sk/), aki a borai mellett fantasztikus minőségű tökmagolaj előállításával is foglalkozik, szóról szóra ezt mondta róla. Nemrégiben nála voltam Szlovákiában egy borkóstoláson (na meg egy hihetetlenül jó, a felesége által főzött ebéden, amiért ezúton is még egyszer köszönet), és itt estem először szerelembe a tökmagolajjal. Hol kapni? Szívem szerint azt javasolnám, most azonnal jelentkezzenek be a következő hétvégére Bottékhoz borkóstolásra. Felejthetetlen élmény: a kiváló borásznak elismerésre méltóan szerény az életfelfogása, és a tokaji Szepsy Istvánhoz hasonlóan ő is úgy képes igazi, magyar értékekről beszélni, hogy közben nincs semmi hőzöngés, se politikai felhang. Mégis aki nála jár, utána szíve mélyéből lesz büszke rá, hogy magyarnak született. Ha mégsem utaznak el, keressék a Bott féle tökmagolajat a Bortársaságnál (www.bortarsasag.hu).

MINI LUCULLUS PARADICSOM
: Meggyőződésem, hogy ez a paradicsomok titkos királya. Azért titkos, mert apró mérete miatt mindez nem derül ki addig, amíg bele nem harap az ember. Akkor aztán egy pillanat megszavazzuk neki a koronát. Mintha koncentráltan lenne benne minden, ami a paradicsom lényege: kellemes édeskésség, üdítő fanyarság, és pont annyi lé, amennyi nem sok, de nem is kevés. Ráadásul enyhén fűszeres, ingerlő az illata, főleg ha olyat vesz az ember, amelyet rajta hagynak a szárán. Talán a titok magyarázata épp a mini lucullus paradicsom pöttömségében keresendő, mert ettől olyan, mintha a tökéletes  paradicsom eszenciája lenne. Hol kapni? Sokáig csak bio házhozszállítóknál találtam (pl. www.biobarlang.hu), de mostanában többször felbukkan már Spar üzletekben is.

Nos, miként lesz a fenti hozzávalókból 5 perces gyors vacsora?
Pofonegyszerűen: először a tányér közepére kiteszek egy nagy kupac zsendicét, aztán ezt megöntözöm házi tökmagolajjal, majd az egészet körberakom félbevágott mini lucullus paradicsommal, amelyre frissen őrölt borsot tekerek. Hozzá ropogós héjú, foszlós belű, friss kenyeret török, és azt vastagon, rendesen megkenem puha vajjal. Igazi dőzsölés.

De aztán ne engem szidjanak, ha kipróbálják és hozzám hasonlóan Önök is majd nagy erőkkel vadásszák a zsendicét, a tökmagolajat és a mini lucullus paradicsomot!

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink