Mi változik a testedben?

Vargha Zsuzsa

A várandósság során rengeteg változás megy végbe a testünkben. Nem kell megijedni, de jobb, ha előre tudjuk, mire számíthatunk. Lesz néhány dolog, amelyekkel kapcsolatban körültekintőbben kell majd eljárnunk.

A legelső, amit észre fogunk venni, a menstruáció elmaradása. Ezt követően az első hónapokban hányinger és hányás is előfordulhat. Ezek a „reggeli rosszullétek” nem mindenkinél jelentkeznek. Van, aki vígan és dalolva éli meg ezeket a hónapokat.
A következő változás a mellek és a méh növekedése. Bár ez utóbbi csak a 4. hónap után látványos, a terhesség végére a magzat, a méh és a magzatvíz súlya együttesen meghaladhatja a 7 kg-ot is. Ebből kifolyólag sok kismama panaszkodik hát-, derék- és ízületi fájdalmakra. Ezeket enyhíthetjük kismamajógával vagy légzőgyakorlatok végzésével. 
A bőrünk is változásokon megy keresztül ebben a 9 hónapban. Ami a legszembetűnőbb lesz, hogy a mellbimbók körüli udvar, a szeplők, az anyajegyek és a májfoltok egyre sötétebbé válnak. Ha ennél nagyobb elváltozást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz. Emellett a hirtelen növekedés miatt a bőr kirepedezhet, és megjelenhetnek a „terhességi striák” (általában a comb, a  csípő és a fenék tájékán). Ezek megelőzhetőek, illetve halványíthatóak megfelelő krémek használatával. 

 

A hajunk szerkezete is módosul. A terhesség alatt könnyen zsírossá válhat, ezért szükségét érezhetjük a gyakoribb hajmosásnak. Frizuránk általában sűrűbb lesz a várandósság idejére, de szülés után intenzív hajhullást tapasztalhatunk. Nagyjából 2-4 hónap alatt áll vissza az eredeti állapotába a haj szerkezete.
A fogunkkal nagyon kell vigyáznunk ebben az időszakban. A terhesség ideje alatt nagy mennyiségben termelődik a szervezetünkben a progeszteron nevű hormon. Ez sajnos puhítja az ínyt, amely emiatt érzékenyebb lesz a fertőzésekkel szemben. Kiemelten fontos az alapos és kíméletes szájápolás, ha meg akarjuk őrizni fogaink egészségét. 
A testünkön belül is sok a változás: a magzat és a méh növekedése hatással van szerveinkre. A szív nagyobb munkának van kitéve, mint eddig, hogy a vért a méhen is keresztüljuttathassa, és a tüdőnek is több a feladata, hiszen nagyobb mennyiségű vért kell oxigénnel telítenie. Előfordulhat, hogy légszomjat érzünk majd, de mint a hátfájás, ez is leküzdhető helyes légzőgyakorlatokkal. A baba növekedése a 3-4. hónaptól nyomást gyakorol a húgyhólyagra is, ezért gyakran törhet ránk a pisilési kényszer.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink