Legyen szép a mosolyod!

Vargha Zsuzsa

Az ínyre komoly hatással vannak a terhesség alatti hormonális változások. Hogyan óvhatjuk meg kismama-mosolyunkat? Tévhitek, tények és tippek – górcső alatt a fogsor.

Mindenekelőtt nyugodjunk meg: a közhiedelemmel ellentétben szó sincs arról, hogy életünk legszebb kilenc hónapja néhány fog elvesztésével járhat! A kálcium nem oldódik ki az anya fogaiból a baba javára, viszont egyes kutatások szerint a baktériumok mennyisége megváltozik az íny mentén. A lepedékképződésre is máshogyan válaszol az immunrendszer.

Néhány tipp az egészséges fogakért:

  • Rendszeresen keressük fel a fogorvost.
  • Már az első alkalommal értesítsük az orvost a terhességről.
  • Minden étkezés után (különösen lefekvés előtt) mossunk fogat.
  • Használjunk puha sörtéjű fogkefét.
  • Legalább naponta egyszer használjunk fogselymet.
  • A fogmosás minimum 3 percig tartson.

Egyes hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjének változása a kismama ínyének ereiben fokozott vérátáramlást eredményez. Ez az íny duzzadásához, vörös elszíneződéséhez és vérzékenységéhez vezet. Az is előfordulhat, hogy ez nem „csupán” a terhesség miatt alakul ki, hanem a fogkőnek is köszönhető. Fontos tudni, hogy a megfelelő szájhigiénével a terhességi ínygyulladás, sőt a fogszuvasodás is elkerülhető.

Terhességi granuloma
A gyakorta előforduló gyulladás miatt a megduzzadt íny felszínén kialakulhat az ún. terhességi granuloma. Ez egyfajta „daganat”, de természetesen nem rosszindulatú, és a legtöbb esetben vissza is fejlődik mindenféle beavatkozás nélkül. Ha mégsem, ajánlatos fogorvos véleményét kérni.

Táplálkozás
A fogak romlását egészséges étkezéssel is elkerülhetjük. A B12-vitamin és a  C-vitamin elősegíti a szájüreg egészségét. A kálcium pedig a növekvő csontok számára is fontos akár nekünk, akár a picinek.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink