Így várd a terhességet!

Vargha Zsuzsa

Ahogyan a legtöbb dolog az életben, a terhesség is előkészületeket érdemel. Attól kezdve, hogy eldöntöttük partnerünkkel, gyermeket vállalunk, érdemes még várni egy-két hónapot, hogy a testünk is felkészülhessen az elhatározásra.

Jelentkezzünk be nőgyógyászhoz, fogorvoshoz
Mindenképpen szükséges egy alapos kivizsgálás, hogy egészségesek vagyunk-e, felkészültünk-e a terhességre. A nőgyógyász érdeklődhet a családunk felől is (ki milyen betegségben szenvedett, szenved, esetleges rendellenességek). A korábban szedett gyógyszerek, betegségeink is fontos szerepet játszhatnak a vizsgálat során. Fogorvoshoz is érdemes elmenni, ugyanis egyes szájüregi fertőzések koraszülést okozhatnak.

Kerüljük a bulikat, a koffeint, az alkoholt
Ha dohányzunk vagy fogyasztottunk valaha bármilyen drogot, most hagyjunk fel minden hasonlóval. Egyes drogok hosszú időre felhalmozódhatnak a szervezetben, ami koraszüléshez vezethet. A terhesség alatt kiemelt fontosságú a kellő vasmennyiség bevitele. A koffeintartalmú italok gátolják a szervezet vasfelvevő-képességét, így jobb, ha ebben az időszakban a kávét, kólát, fekete teákat is hanyagoljuk. Az alkohol gátolhatja a teherbeesést, ezért célszerű, ha erről is teljesen lemondunk egy időre.

„Mindennap egy alma...”
Ha korábban nem ettünk túl gyakran gyümölcsöt, épp itt az ideje, hogy elkezdjük! Napont 2-3 gyümölcs, és máris olyan vitaminokhoz juttatjuk a szervezetünket, melyek a terhesség alatt elengedhetetlenek.

Valódi vitaminbomba
A terhesség során kiemelt fontosságú a megfelelő folsav-bevitel. Az embrió gerincének megfelelő kifejlődésében van szerepe. Emellett érdemes magzatvédő multivitamint is szedni (mely szintén tartalmaz folsavat), de erről egyeztessünk a  nőgyógyászunkkal. 

A legjobb folsav-források:

  • gyümölcsök
  • leveles zöldségek (paraj)
  • máj
  • élesztő

A megfelelő időzítés
Az ovuláció a menstruáció első napjától számított 12-14. nap – ezek a termékeny napok. Ma már kapható a gyógyszertárakban ovulációs csomag. Ebben teszteket találunk, amelyek a vizelet hormonszintjéből megállapítják a peteérés időpontját – ilyenkor a legeredményesebb próbálkozni.

A terhesség nagyszerű szakasza egy nő életének, de nem elég lelkileg felkészülni rá. A testünkre is figyelnünk kell, hogy valóban csodás legyen az a kilenc hónap.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink