Hogyan mozogj pocakkal?

Vargha Zsuzsa

Bár vélhetően nem ebben az időszakban tervezzük a szupermaratont lefutni, és nem mi leszünk a konditerem bajnokai, sportolni pocakkal sem árt.

A legtöbb nő nem szívesen mozog a terhesség alatt. Azt hiszik, ezzel ártanak a babának. Holott normál esetben semmi szükség nincs a szüneteltetésre: a sport csak segíthet a szülésnél, és eredeti alakunkat is könnyebben nyerhetjük vissza, ha a terhesség alatt is mozgunk.
Természetesen ebben az esetben sem szabad elfelejtenünk, hogy változik a testünk, és már nem egyedül magunkra kell vigyázunk. Az ütemtervet is ennek megfelelően kell felépítenünk, egyéni igényeinkhez és kondíciónkhoz mérten.
A jelmondat: amennyi jól esik! A bemelegítést és a nyújtást leszámítva 15 perc kellemes lehet a mamának és a babának egyaránt. Heti 3-4 alkalom pedig éppen elegendő ahhoz, hogy ne hagyjuk el magunkat.

A kismama-sport előnyei:

  • több energia
  • kiegyensúlyozott kedélyállapot
  • ritkábban jelentkező hátfájás
  • csökkenő emésztési problémák
  • növekvő állóképesség, mely segít a vajúdásnál és a szülésnél
  • jelentősen gyorsabb regenerálódás szülés után

Fontos, hogy ne az ugrálós, aerobic-jellegű edzések felé forduljunk. Egy közepes intenzitású negyedóra talán elegendő is, ne akarjuk magunkat megizzasztani. A hirtelen irányváltásokkal is óvatosan kell bánni, hiszen ott lapul valaki a pocakban, és ő nem biztos, hogy felkészült egy azonnali „Jobbra át!”-ra.
A gyakorlatokat érdemesebb ülő-, oldalfekvő helyzetben végezni, és óvakodjunk a nehezebb súlyoktól is.

Szerencsére a legtöbb edzőterem kínál kismamáknak szóló jóga- és tornaórát. Fontos, hogy ezeken is elsősorban magunkra koncentráljunk. Ha valamit már soknak érzünk és elfáradunk, nyugodtan álljunk meg, pihenjünk egy picit. Ne feledjük: a babánk és saját magunk miatt mozgunk!

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink