Mikortól tanuljon úszni a gyermekem?

Nemesvári Edit

Szinte minden szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon hány éves kortól érdemes elkezdeni úszni tanítani/taníttatni a gyermeket. Mindenki szeretné ugyanis, hogy a csemete minél hamarabb megtanuljon úszni, és ne kelljen izgulni a strandon a mélyvizes medence környékén, a vízibiciklin, a tengeren. Többféle megközelítés és több tévhit létezik ezzel kapcsolatban.

A laikus szülők általában úgy gondolják, hogy minél hamarabb belevágnak, annál hamarabb „túl lesznek” rajta. Beadják úszó tanfolyamra, és pár hét/hónap után úszik a gyerek. Szerintük.

Mások, akik alaposabbak, talán már a kicsi születése előtt elhatározzák, hogy majd elhordják babaúszásra és nagyon hamar, babaként úszni fog, hiszen annyi videót láttak arról, hogyan úsznak a csecsemők a víz alatt. A sajátjuk miért lenne kivétel?!

Ki kell ábrándítanom mindenkit, aki az előbbiek szerint tervezi gyermeke úszásoktatását!

Először is: kevés kivételtől eltekintve, nem elég pár hónap ahhoz, hogy a tanulók „rendesen” megtanuljanak úszni. Több hónap, évek kellenek, amíg megtanul a kisgyerek helyes technikával úszni mind a négy úszásnemben. Persze vannak, akik úgy gondolják tudnak úszni, hiszen nem süllyednek el. Ez a fajta önbecsapás azonban életveszélyes lehet. A váratlan helyzetekhez ez nem elég.

A babaúszást úszásnak felfogó szülők sem járnak helyes úton. Ha megfelelő szakemberhez járnak úszni, akkor ez gyorsan ki kell, hogy derüljön. A babának nagyon jó a víz, mint közeg, nagyon jót tesz a mozgásfejlődésnek (legyen szó bármilyen fokban sérült vagy teljesen ép gyermekről), csak pozitív jelzőkkel tudom illetni ezt a csodálatos lehetőséget. De helyes technikával nem fog egy egyéves gyerek úszni. Ha a szülők nagyon kitartóak és 3 hónapos korától egészen 3 - 4 éves koráig hordják szakemberhez, biztos, hogy hamarabb megtanul úszni a kicsi, mint a kortársai, ez tény. Csak kevés ilyen szülőt ismerek. De létezik.

Nem mindegy, milyen úton érjük el az úszni tudást a gyermekünknél. Az erőltetéssel itt sem megyünk sokra.

Ahhoz, hogy gyermekünk ne felnőtt korában döbbenjen rá, hogy valójában nem is tud úszni, a következőket javaslom:

  • Első körben azt, hogy a 1 - 3 éves kor körüli aprósággal bátran menjünk strandra, pancsolni. Csak úgy! Vödrözni, locsolni, labdázni. Nem kell neki semmit tanítani, csak érezze jól magát a közegben, még az sem baj, ha néha a nagyok az arcába fröcskölik a vizet. Nem kell erőszakkal a vízbe rángatni, csak kedvet csinálni neki a vízhez, ezzel előkészíteni az edző munkáját. Így a legnagyobb az esélyünk arra, hogy ne kelljen végignéznünk, ahogy az első pár órát végigüvölti a gyerek a tanfolyamon (na, persze ezt is edzője válogatja).
  • Otthon is sokat "javíthatunk" a vízhez szoktatáson, ha pl. a hajmosásból nem csinálunk drámát. Már egész pici kortól kezdve (2-3 hónapos) lehet finoman az arcára folyatni a vizet. Először cseppenként, majd tenyérrel, aztán jöhet a kis locsoló, ha bírja. Lényeg a fokozatosság és az, hogy neki ez pozitív élményként maradjon meg. Ha mi magunk is félünk a víztől, a gyerek bizonyára érezni fogja ezt. Ebben az esetben kérjünk segítséget szakembertől. Könnyen bele lehet jönni.
  • Ha mindez sikerül, akkor egy nagyon vízszerető, lelkes 4 éves fog hozzánk érkezni, akivel öröm lesz dolgozni, issza a szavainkat és pikk-pakk megtanul úszni. Persze ne érezze kellemetlenül magát senki, akinek a csemetéje fél a víztől (az esetek 70 %-a így kezd), ő is remekül fog úszni. Csak elképzeltem egy ideális világot, ahol mindenki örömmel szeli a habokat, természetesen helyes technikával. De akkor robotok lennénk, nem emberek.

És ha tehetjük, ne vegyük el a gyermektől azt a nagyon fontos élményt, ami egész életén végigkíséri és jó szolgálatot tesz mindig. Azt, hogy TUD ÚSZNI!

Annak sem kell elkeseredni, akinek gyerekkorában nem volt lehetősége megtanulni úszni, felnőttként is van rá lehetőség. De ez már egy következő írásom témája lesz!


További információért látogass el a www.maganuszas.hu oldalra!

Tartalmi ajánló:
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink