Dühöngő kisóriások

Molnár Edit

Vajon mi áll egy tomboló kisgyerek haragja mögött? A kommunikáció kulcsfontosságú lehet a feltárásban.

5 jó tanács a haragos gyerek kezelésére:

• Álljunk ellen a késztetésnek, hogy azonnali megoldást találjunk a dühös gyerek problémájára. Inkább figyelmesen hallgassuk végig: az együttérzéstől gyorsabban lehiggad.

• Kerüljük a testi  fenyítést  és a  fenyegetőzést. Tegyük azt, amit a gyerektől is elvárunk: próbáljunk nyugodtak maradni.

• Vegyük tudomásul, hogy még a legjobb szándék által vezérelt  kiselőadás  is süket  fülekre talál  "a  pillanat  hevében".  Hagyjuk  későbbre  a  "nagy" beszélgetést.

• Változtassunk a  megszokott  hozzáállásunkon; vessük  be a humort. A gyerekeket "megfertőzi" mások  jókedve,  és  gyakran  el  is  feledkeznek az erőharcról.

• Higgadtan, de  határozottan  tegyük  szóvá  a  kifogásolható viselkedést, különben  haragunk a  gyerek haragját  is  felszítja, és  mind a  ketten "túlpörgünk".

Fel a fejjel! Nem te vagy az  egyetlen  szülő,  aki  a  fürdőszobában  keres  pár percnyi menedéket egy gyerek dührohama után.

Mit tehetünk még?
Jelöljük ki a határokat és ragaszkodjunk is  hozzájuk. Válasszunk ki  néhány fontos szabályt a családi  házirendből, és időről  időre  tudatosítsuk  a gyerekekben,   hogy  ezek megfellebbezhetetlenek. Ha látják, hogy rendíthetetlenek vagyunk, kisebb  késztetést  éreznek  a  könyörgésre, a feleselésre vagy  a bosszantásunkra. Alakítsunk ki  állandó  rendet, és ragaszkodjunk is hozzá.A cikk Gail Reichlin és Caroline Winkler: Túlélőkalauz szülőknek c. könyve (Kulinária Kiadó) alapján készült.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink