"Adide!", avagy amikor követelőzik a gyerek

Vargha Zsuzsa

Kétségtelen: a mai gyerekeknek sokkal több mindenük van, mégis kevésbé tudják értékelni. Hogyan kezeljük a gyerek követelőzését? Íme 5 jó tanács!

  1. Álljunk  ellen  a  kísértésnek!  Ne  vegyünk  meg  rögtön  mindent,  amit gyermekünk kér tőlünk. Előfordulhat, hogy egy hét, egy  nap  vagy  akár  egy óra múlva már nem is emlékszik a szeszélyes kívánságaira.
  2. Tudatosítsuk  a  gyerekben,  milyen  keményen  megdolgozunk  a   pénzünkért. Magyarázzuk el neki, hogy a rendelkezésünkre álló pénzforrások  végesek,  és még a felnőttek sem kaphatnak meg mindent, amit szeretnének.
  3. Készíttessünk vele kívánságlistát. A listát tegyük jól  látható  helyre,  és hívjuk  fel  a figyelmét,  hogy  a  "szükséges  dolgokat"   mindenki   gyorsan megkapja, de a "kívánságok" - pl. új játékok  -  teljesítése  hosszabb  időt vesz igénybe.
  4. Gondolkodjunk hangosan a gyerek előtt, amikor azt próbáljuk eldönteni,  mire költsünk egy adott pénzösszeget.
  5. Amikor a költekezés mellett döntünk, feltétlenül magyarázzuk el a  kicsinek, hogy ez egy különleges alkalom, ami csak nagyon ritkán fordul elő.


Mit tehetünk még?

Fel a fejjel! 
Nem te vagy  az egyetlen szülő, akinek lelkiismeretfurdalása lesz attól, ha a gyerek követelőzésétől dühbe jön, aztán meg attól, hogy  pont ő kényeztette el a gyereket ennyire.

Adjunk a gyereknek zsebpénzt, és segítsünk neki eldönteni, mire  költse  az összeget. Az is jó ötlet, ha  családi  kupaktanácsot  hívunk  össze,  amikor tönkremegy egy játék, és eldöntjük, mi legyen  vele.  A  szülők  pótolják  a saját költségükre? Vagy a gyerekek vegyék meg azt a spórolt  pénzükből?  Nem utolsó sorban pedig magyarázzuk el nekik, hogy ritka az  olyan  ember, akit boldoggá tesz, ha mindene megvan.


A cikk Gail Reichlin és Caroline Winkler: Túlélőkalauz szülőknek c. könyve (Kulinária Kiadó) alapján készült.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink