Túlzásba vitt aggódás?

A doktornéni válaszol

Sokszor tanácstalan az anyuka, nem tudja mi lenne-e a jobb, hogyan döntsön, mire figyeljen. Jó tanácsokért egy anyukához, egykori olimpikonhoz és neves gyermekgyógyászhoz fordultunk. Dr. Buday-Gyarmati Andrea örömmel válaszolta meg a hozzánk forduló anyukák kérdéseit.

Judit: Békéscsabai kismama levele. Első gyerek, néhány hetes. Azt írja a hölgy, hogy amióta megszületett a kisbabája, ő azóta voltaképp egy frászban van. Állandóan mindent ellenőriz, mindent megnéz. Normális ez?

Andrea: Ez abszolút normális. Ennél normálisabbat nem is tudok mondani. Azt gondolom, hogy a felosztás - az első 6 hét az újszülött kor, 6 hetes kortól az 1 éves korig az a csecsemő kor, 1-től 3-ig az a kisded, 3-tól 6-ig az óvodás, és aztán a kisiskolás, nagyiskolás, stb. -...

Judit: Igen...

Andrea: ...az nem véletlenül van így. Tehát az első 6 hétben valóban össze kell szokni. Meg kell tanulni, hogy kinek-mi a jelzésrendszere. Ez azt jelenti, hogy a babának a mamát, a mamának a babát kell megszokni - apuka természetesen hozzátartozik a történethez - és mindezen túl nem is az az érdekes, hogy én hogy szokom meg a babát, hanem, hogy ő hogy szokik meg minket.

El szoktam mondani a szülőknek, hogy a hatodik héttől valami megváltozik. Nem tudom pontosan megmondani, hogy mi, de hogy egyszer csak mindenki kezdi érteni a másikat; egyfajta nonverbális, vagy nem szóval való közlési rendszert átvesznek egymástól, és pontosan tudod, hogy most mit akar ezzel a sírással.

Judit: Azt írja ez a hölgy, hogy ő már szégyelli felhívni a gyerekorvost. Na most én ezt nagyon meg tudom érteni, mert én emlékszem, hogy milyen volt az az eleje...

Andrea: Én azt gondolom, hogy ha az embernek ez a foglalkozása, ha ezt tanulta az egyetemen, és ez a választott - hogy patetikus legyek - hivatása, akkor sem szégyelli felhívni a gyerekorvos barátnőjét... Én olyan frászban voltam az első 6 héten; hogy most él-e..., vagy most lélegzik-e..., és most akkor annyit lélegzik-e amennyit kell..., és most miért ilyen hangos..., stb. Amikor sírt, az nem is volt olyan nagy baj, azon kívül, hogy rettenetesen sajnáltam, mert tudtam, hogy én nem értek valamit, hiszen ő ezen az egy módon tudja elmondani, hogy valami nem stimmel. De azért a gyerekek eléggé kitartóan sírnak, tehát előbb-utóbb kitalálod, hogy mit akarnak. Meg hát van egy rendszer... Soha nem lehet elégszer felhívni a gyerekorvost. Tehát az a gyerekorvos, aki haragszik az úgynevezett "ne tessék haragudni, mert butát fogok kérdezni" anyukára... Tessék nyugodtan butát kérdezni, mert így tanulja meg mindenki, hogy mi a rendszer.

Általában egyébként az a vicces, hogy az ember azt gondolná, hogy a második, harmadik gyerekkel már nincsenek problémák, de az mindig egy másik lény, és mindig egy új jövevény egy kész helyzetbe...Mondjuk azt már tudja az anyuka, hogyha az első túlélt minket, akkor talán a másodikkal és a harmadikkal sincs olyan nagy baj, de mindig egy másik ember érkezik, és Ember érkezik!

Judit: Én például annyira emlékszem, hogy olvastam, meg szóltak is, hogy nem szabad, hogy a pici babám a hasán aludjon, csak a hátán aludhat.

Andrea: Az eleje őrült szorongás, és aztán az egész, gyerekkel töltött időben van egy csomó szorongásos időszak. Mikor először megy el közlekedni..., mikor elviszed az iskolába és látod, hogy megy be azzal az iszonyatos nagy táskával és tudod, hogy valami rettenetesen megváltozik..., mikor az első kislány vagy kisfiúval hazajön, és látod, hogy ez már máshogy van..., hogy ma mama itt alszik az akárki..., Amikor elkezdtem az ágyat húzni, és azon gondolkodtam, hogy mi történt? Hát ez az én kisbabám, és most itt én ágyat húzok valakinek, aki itt alszik?! Szóval ez a legjobb játék, ami valakivel is előfordulhat, de nagyon sok szorongással is jár.

Judit: Tehát teljesen normális, ha valakinek egy pici babája van és hívogatja a gyerekorvost?

Andrea: Teljesen normális, és én nem gondolom, hogy bárki - kezdem magammal, vagy rajtam kívül bármelyik kolléga - ezért haragszik, sőt!

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink