Halolaj: a modern csukamájolaj?

dr. Csáki Csilla gyermekorvos

Míg 100 évvel ezelőtt a gondos anyukák naponta megküzdöttek csemetéjükkel, hogy lenyelessenek velük legalább egy kanálnyi kellemetlen ízű és fertelmes szagú csukamájolajat, addig a mai anyukák, úgy tűnik, jóval könnyebb helyzetben vannak.

Számukra már elérhetőek a finoman ízesített, gyümölcsös kapszulába zárt halolajkészítmények, melyek jóval könnyebben lecsúsznak a gyermekek torkán. Napjainkban a halolaj reneszánszát éli. Dédanyáink annak idején a csonterősítő, zsírban oldódó D-vitamin pótlása céljából adták a gyereknek a csukamájolajat, ma viszont teljesen más okok miatt került a halolaj a táplálkozáskutatók figyelmének középpontjába. 
Az ún. telítetlen zsírsavak, mint az omega-3 és omega-6 zsírsav táplálkozásunk létfontosságú elemei. Mivel szervezetünk nem képes ezeket előállítani, táplálékkal vagy táplálékkiegészítő készítménnyel kell bevinnünk.  Néhány éve azt is tudjuk, hogy a telítetlen zsírsavakon belül  különös jelentősége van az omega-3/omega-6 aránynak, de civilizált étrendünkben ez az arány jellemzően felborul.  A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak az orvosok. Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak a zsíros tengeri halak, a lazac, a makréla, a hering és a szardínia, valamint a dió,a  mogyoró és bizonyos növényi olajok, mint a repceolaj vagy a lenmagolaj.  Megfelelő, napi 1-1,5 g körüli omega-3 bevitelt biztosíthatunk pl. heti 200-300 g tengeri hal fogyasztásával. Ezenkívül számtalan táplálékkiegészítő áll rendelkezésre: halolaj és lenmagolaj kapszulák gyermekek és felnőttek számára, de omega-3 zsírsavval dúsított főzőolaj, vajkészítmény és babatápszer is kapható már.

Mire jók ezek a zsírsavak? 
• Alapvető szerepet játszanak a magzat és a csecsemő idegrendszerének a fejlődésében.
• Elősegítik a szemideg fejlődését,  a megfelelő látásélesség kialakulását.
• Javítják a gyermekek figyelmét, tanulási képességét, memóriáját, koncentrációját,  ezért „okosító vitaminként” váltak ismertté.
• Az immunrendszer megfelelő érését segítik, ugyanakkor gátolják az allergiás folyamatokra való fogékonyságot.
• Nagyobb gyermekekben és felnőttekben csökkentik a depresszióra, időskorban a demenciára való hajlamot.
• Szív- és érrendszeri védőhatásuk gátolja az érelmeszesedést és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, ellensúlyozza a margarinokban és egyéb, mesterségesen kezelt növényi olajokban képződő, ún. transzzsírsavak koleszterinszintet növelő  hatását.


Egyes tanulmányok szerint kifejezetten hasznos terhesség és szoptatás alatt is a kiegészítő omega-3 zsírsav szedése, mert gyermekünk fejlődő intelligenciáját tudjuk ezzel serkenteni, valamint védettséget adhatunk a babának az allergiás betegségekkel szemben. Bizonyos magzatvédő vitaminok  már tartalmazzák ezt a kiegészítő vitamint,  szedését a terhesség harmadik trimeszterében javasolják kezdeni. 
Egyes Nyugat-Európai országokban iskoláskorú gyermekek szinte rutinszerűen kapják az „okosító vitamint”, főleg hiperaktivitás, agresszív viselkedészavar, figyelemzavar, részképesség zavar és gyermekkori hangulatzavarok esetén.  Felnőttek számára ajánlják premenstruális szindróma és szülés utáni depresszió megelőzésében és kezelésében, időskori látásromlás és elbutulás, valamint érelmeszesedés, szívinfarktus megelőzésére.
Ugyanakkor a legújabb tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak korlátlan szedése számos veszélyt is hordoz magában. A napi 1-1,5 g bevitel tartós túllépése szívbetegekben megnöveli a hirtelen halálozás kockázatát, véralvadási zavarokat és immunrendszeri gyengeséget okozhat. Az omega3-zsírsavakkal kapcsolatosan óvatosságra intő tanulmányok táplálékkiegészítők  szedése helyett a természetes források, pl. a halak vagy dió mértékletes fogyasztását javasolják.  

Cikkünk szerzője dr. Csáki Csilla allergológus, gyermekgyógyász szakorvos. Honlapján további fontos és hasznos információkat olvashatsz a gyermekbetegségekről, az allergiás gyógymódokról.
• Kattints ide! »
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink