A 10 legjobb tavaszi immunerősítő gyerekeknek

dr. Csáki Csilla gyermekorvos

Tavasszal a jó idővel együtt a betegség is eljön sok kisgyerek számára: kisebb-nagyobb vírusokkal, baktériumfertőzésekkel esnek ágynak. Pedig ha tudatosan megerősítjük a télen meggyengült immunvédelmet, a bajok jó része megelőzhető!

1. Napfény, szabad levegő
A gyerekek számára a tavasz beköszöntével a napfény és a szabad levegőn való sok-sok mozgás immunrendszerük legfőbb serkentője. Ilyenkor vérkeringésük felpezsdül, szerveik oxigénellátása megnő, a napfény hatására pedig fokozódik a D-vitamin képződése.

2. Testmozgás
A gyerekeket egyre korábban ébreszti a reggeli világosság, tele vannak energiával, mozgásvággyal. Ilyenkor különösen fontos számukra a megfelelő napirend, iskola után minden nap játék a szabadban.

3. Elegendő alvás

A túl sok különóra, a mozgáshiány és a kialvatlanság jelentősen gyengíti a gyerekek immunrendszerét. Nagyon lényeges, hogy este megfelelő időben feküdjenek le, mert a növekedési hormon termelődéséhez az elegendő alvás biztosítása létfontosságú. 

4. Minőségi táplálkozás
A megfelelő életmód mellett az egészséges, minőségi tápanyagokból álló táplálkozás szerepe is lényeges. Minőségi táplálkozás alatt azt értjük, hogy nem elég az étrend összetételére figyelnünk, pl. hogy a gyermek sok gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket egyen, de az sem mindegy, milyen forrásból szerezzük be az élelmiszereinket. Az ételekben található tartósítószerek, festékek, vegyszerek, antibiotikum- és hormonmaradványok jelentős hatással bírnak gyermekeink fejlődő immunrendszerére, igyekezzünk ezeket kerülni és tudatosan vásárolni. 

5. Multivitamin és prebiotikum
A téli lemerülést követően töltsük fel vitaminraktárainkat! A vitaminkészletek kiürülése miatt gyakori, hogy az egész őszi-téli szezont betegségtől mentesen átvészelő csemete pont az első tavaszi napsugarak beköszöntésekor betegszik le. Adjunk gyermekünknek prebiotikummal dúsított multivitamint! A prebiotikumok olyan szénhidrátok, melyek a bélrendszerben elősegítik a jótékony hatású bélbaktériumok szaporodását, ezzel támogatva az immunrendszert.

6. D-vitamin
A D-vitamin fontos szerepét jól ismerjük a csontok, fogazat fejlődésében, de újabb kutatások szerint immunrendszeri hatása is nagyon jelentős. Újabb ajánlások szerint nem elegendő 1-3 éves korig a kiegészítő D-vitamin adása, erre későbbi életkorokban, főleg serdülőkorban is nagy szükség lenne a fényhiányos hónapokban, főleg az őszi-téli időszakban. Megfelelő adagolással a kora tavaszi D-vitamin hiányos állapot megelőzhető. 

7. C-vitamin és cink
A jól ismert immunerősítő antioxidáns, a C-vitamin mellett újabban a cink fontos szerepe is igazolódni látszik a sejtosztódásban, növekedésben, sebgyógyulásban. Cinktartalmú készítmények a megfázás, vírusfertőzés korai szakaszában adva gyorsítják a fertőzés leküzdését, lerövidítik a betegséget.

8. Vas
Kisdedeknél és serdülőknél gyakori a vashiányos vérszegénység, mely egyéb tünetek mellett az immunrendszert is legyengíti: ilyenkor azt látjuk, hogy a csemete fáradékony, sápadt, és egyik betegségből esik a másikba. A vashiány felszámolása megfelelő vastartalmú vitaminkészítménnyel segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében.

9. Probiotikumok
A probiotikus baktériumok olyan hasznos baktériumtörzsek, melyek a bélcsatornában megtelepedve gátolják a kórokozó baktériumok elszaporodását. Ezek a Bifidobaktériumok és Lactobacillusok (tejsavbaktériumok) közvetlenül is serkentik a bélfalban levő immunsejtek működését, gátolják az allergiás folyamatokat, összességében az egész gazdaszervezet immunválaszait hangolják össze. Probiotikus készítmények formájában antibiotikus kezeléseket követően, de attól függetlenül is, hosszabb ideig folyamatosan szedhetők, gyermekeknek is biztonsággal adhatók. 

10. Immunerősítő hatású baktériumkivonatok
Vannak gyerekek, akik az elmúlt őszi-téli időszakban a folyamatos betegeskedés miatt alig-alig jártak bölcsibe, oviba. Nekik javasolhatóak a vényre kapható immunerősítő gyógyszerek, melyeket por vagy kapszula formájában, meghatározott kezelési séma szerint, 3-6 hónapig kell adagolni. Ezek a gyógyszerek légúti fertőzéseket okozó baktériumok olyan kivonatait, töredékeit tartalmazzák, melyek nem okoznak betegséget, de az immunrendszer sejtjeit stimulálva előre felkészítenek az esetleges fertőzésre. 

Cikkünk szerzője: 
dr. Csáki Csilla allergológus, gyermekgyógyász szarkorvos.
Honlapján további fontos és hasznos információkat olvashatsz a gyermekbetegségekről, az allergiás gyógymódokról.

Kattints ide! »
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink