5 tévhit a gyerekek fogápolásáról

dr. Csáki Csilla gyermekorvos

Nem lehet elég korán kezdeni a fontos szokások kialakítását. A napi tevékenységekbe már egészen kis korban beépíthetjük a fogmosást is. Fontossága megkérdőjelezhetetlen, mégis léteznek tévhitek ezzel kapcsolatban.

1. tévhit: a fogmosást  elég 3 éves korban elkezdeni.
Mikor kezdjük a baba fogmosását? Amint kibújt 4 felső és 4 alsó metszőfog, kezdődhet a fogkefe-játék! Puha babafogkefével napi egyszer, az esti fürdetés előtt játékosan letisztogathatjuk a fogakat. Természetesen fogkrémet ilyenkor még nem használunk, az egész inkább szoktatás a baba számára, és az sem nagy gond ilyenkor, ha még ezután következik az esti cicizés vagy a tápszerivás. A játék legkésőbb 18 hónapos kor körül viszont kezdjen komolyodni! Vezessük be a napi kétszeri fogtisztítást (reggel, este), vegyünk rendes, tejfogakra készült gyermekfogkefét (1-6 éves kor) és barátkozzunk a fogkrém használatával!

2. tévhit: az éjszakai szoptatás árthat a baba fogainak.
Másfél-két éves kortól már arra is figyeljünk, hogy este, fogmosás után ne kapjon a baba tápszert, és éjszaka lehetőleg ne szopizzon.  Az anyatejben levő antibakteriális hatású fehérjék miatt jóval kevésbé veszélyes az éjszakai szoptatás, mint az esti tápszerivás, de a tej bomlása során képződő savak károsíthatják a fogakat a hosszú alvás során. A tejfogak zománca még jóval gyengébb a maradandó fogakénál,  ezért az erjedő-bomló cukrok a szájban, pl. étkezések közötti ismételt cukrozott teáztatás kapcsán képesek az éppen kibújt, pár hónapos fogacskák szétmarására.  Tévhit az is, hogy a mézes tea nem káros a tejfogakra. Sem a mézes tea, sőt a cukormentes, gyümölcssavakat tartalmazó gyümölcstea sem javasolható hosszú távon a gyerekek számára. Napközbeni folyadékpótlás céljából szoktassuk gyermekünket víz ivására. Ennek a szokásnak a kialakításával csemeténket számos későbbi fájdalomtól, kellemetlenségtől kímélhetjük meg!

3. tévhit: a gyereknek addig nem kell fogkrémet használni, amíg nem tudja azt kiköpni.
Sok szülő egészen 4-5 éves korig, amíg a gyerek nem tanulja meg a helyes fogmosást követő öblítést és köpést, nem mer fogkrémet használni, attól tartva, hogy a fogkrém lenyelése mérgezést okoz.  A kisgyermekek számára gyártott fogkrémek fluoridtartalma csökkentett, pont annyit tartalmaznak, hogy napi 1-2 alkalommal borsónyi mennyiség lenyelése nem okoz semmilyen gondot. Épp ellenkezőleg, ezzel a lenyelt fluoriddal támogatjuk a fejlődő fogak zománcát és a szájban maradó, nem megfelelően kiöblített fogkrémnyomok is erősítik a fogzománcot. Nyugodtan használjunk tehát lencsényi, később borsónyi mennyiségű gyermekfogkrémet naponta kétszer, másfél éves kortól kezdődően! 

4. tévhit: a fluoridok gyermekkorban inkább károsak, mint hasznosak.
A gyermekfogkrémek fluoridtartalma tehát nem káros, mi a helyzet a kiegészítő fluoridpótlással? Magyarországon nem terjedt el a kisgyermekkori fluoridpótlás,  a fogorvosok nagy része sem javasolja, tartva a maradandó fogak zománcának elszíneződését okozó fluorózistól. Németországban viszont nem tartanak ettől ennyire, a csecsemők a D-vitamint szájban oldódó fluorral kombinált tablettácska formájában kapják. Az USA-ban pedig sok államban a csapvizet fluorozzák. Itthon megfelelő, veszélytelen alternativája lehet 1 éves kor felett az étkezések közti folyadékpótlásra, ha csapvíz helyett szénsavmentes ásványvízet itatunk.  Az ásványvizekben általában különböző mértékben, de van fluorid, érdemes tehát a minőségi márkákat is 2-3 havonta váltogatni. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a gyermek tejfogai minden igyekezet ellenére elszíneződnek, töredeznek, szuvasodnak, gyermekorvos és fogorvos ellenőrzése mellett merjük adagolni a nálunk is kapható, szájban oldódó fluoridtablettát! Ennek használatával azt segíthetjük elő, hogy a csemete maradandó fogai erősebbek, ellenállóbbak legyenek. A maradandó fogak csírái ugyanis már nagyon korán, 1-2 éves korban az állcsonton belül fejlődésnek indulnak, és ez a fejlődés egész kisgyermekkorban tart. Egyáltalán nem mindegy tehát, mi épül be ezekbe a csírácskákba akkor, amikor még nem is tudunk róluk. 

5. tévhit: a szuvas tejfogakat nem kell kezelni.
A szuvas fog csúnya, fájdalmas, zavarja a gyerek rágását, beszédfejlődését és nem utolsósorban fertőző baktériumok forrása. Hogyan kerülhettek a gyerek szájába ezek a szuvasodást okozó baktériumok? Azzal például, ha az anyuka a földre esett cumit rendszeresen lenyalja, mielőtt a baba szájába visszateszi vagy a baba kanalával belekóstol a megmelegített pépes ételbe. Ha már szuvas az a tejfog, akkor irány a fogorvos, minden módon kezelni, fúrni, csiszolni, ecsetelni kell, azért, hogy a kibújó maradandó fogakat ne fertőzhessék át a tejfogakon élősködő baktériumok. Az ép tejfogazat tehát a sokáig ép maradandó fogazat kulcsa, ezért is kell minden életkorban odafigyelnünk gyermekeink fogaira!

Cikkünk szerzője dr. Csáki Csilla allergológus, gyermekgyógyász szarkorvos. Honlapján további fontos és hasznos információkat olvashatsz a gyermekbetegségekről, az allergiás gyógymódokról.
• Kattints ide! »
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink