5 fontos védőoltás, ami nem kötelező

dr. Csáki Csilla gyermekorvos

A szülők jelentős része minden lehetséges védőoltást be szeretne adatni gyermeke védelme érdekében, mások viszont még a kötelező oltások beadását is késleltetni próbálják, attól tartva, hogy a sok védőoltás túlterheli a gyermek éretlen immunrendszerét.

Azért fontos a nem kötelező védőoltások beadatása, mert amíg a kötelező oltások a magas átoltottsági arány miatt hazánkban ma már alig előforduló betegségek (pl. diftéria, gyermekbénulás) ellen védenek, addig a nem kötelező oltások mindegyike olyan megbetegedések ellen nyújt védettséget, amelyek ma is gyakoriak.  

Melyek ezek közül a legfontosabbak?

 Pneumococcus baktérium

A Pneumococcus baktérium az emberi közösségekben mindenhol jelen levő, többnyire tünetmentesen a garatban hordozott baktérium, mely a bölcsődés, óvodás gyerekek tüdőgyulladásainak, középfülgyulladásainak jelentős hányadát okozza. Nem is emiatt javasoljuk az oltást ellene, hanem azért, mert ha a nagyobb gyermekek kezelhető fertőzését elkapja csecsemő kistestvérük, abból sokkal nagyobb baj, pl. akár gennyes agyhártyagyulladás is lehet. 0-2 éves korban a ez a baci a legveszélyesebb, ezért kell már nagyon korán, az első oltással együtt, 2 hónaposan megkezdeni  ellene a védekezést. Nem szabad későbbre halasztani, mondván, hogy 2 évesen már elegendő 1 oltás beadása is a korábbi 3 helyett.

 Rotavírus 

Ez a vírus bölcsődei, óvodai közösségekben minden tavasszal hányás-hasmenéses járványokat okoz, a gyerekek jelentős számban kerülnek 2-3 napra kórházi infúziós kezelésre.  A kórházi kezelés kellemetlensége mellett az igazi gondot itt is a védtelen, otthon levő kistestvér okozza, aki hányás, hasmenés esetén órák alatt kiszáradhat. Ennél az oltásnál is nagyon lényeges tehát az időtényező: 6 hónapos korig a 2 részből álló oltást meg kell kapnia a csecsemőnek, később ez már nem adható be. Jó tudni, hogy szúrni sem kell hozzá, az oltóanyag cseppek formájában megitatható.

 Meningococcus

A gennyes agyhártygyulladás baktériumát is a torkunkban hordozzuk. Ritkán okoz betegséget, de akkor viszont olyan súlyosat, ami a legjobb orvosi ellátás mellett is órák alatt halálhoz vezethet. Évi 40-50 eset fordul elő hazánkban, legveszélyeztetettebbek a csecsemők mellett a 14-20 éves fiatal korosztály. Zárt iskolai közösségekben, táborokban, bentlakásos kollégiumokban, laktanyákban okoz jellemzően járványos megbetegedést.  Ezért a csecsemőkori oltások mellett (2+1)újabb ajánlások feltétlenül javasolják egy serdülőkori emlékeztető oltás beadását 13-14 éves korban.

 Bárányhimlő

A leginkább vitatott nem kötelező oltás. Ellenzői szerint jobb az átvészeléssel természetes úton megszerzett, életre szóló védettség, mint a bizonytalan ideig tartó, esetleg pont felnőttkorra megszűnő oltás általi védelem. Mert azt mindannyian tudjuk, hogy a védtelen kismama magzata súlyosan megfertőződhet, és emiatt súlyos érzékszervi és idegrendszeri károsodással születhet. Ez így igaz, csak sajnos azt nem tudjuk előre megjósolni, ki lesz az a gyerek, aki enyhe formában fog átesni a betegségen, ki lesz az, akin ezrével jelennek meg tetőtől talpig a kisebesedő hólyagok és ki lesz az, aki végül elfertőződés, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás miatt kórházba, netán intenzív osztályra kerül. 

• Humán papillomavírus (HPV)

A magyar nők körében kb. 50%-os a papillomavírus fertőzöttség. Ez a vírus évekig alattomosan lappang a fertőzöttekben, majd idővel méhnyakrákot okoz, a nemi szerveken pedig szemölcsök, növedékek alakulnak ki. Az oltás minden kislánynak javasolt, lehetőleg még a nemi élet elkezdését megelőzően, hogy ténylegesen megelőzhető legyen a fertőződés. Ez a védőoltás még nagyon új, az általa kialakított védettségről nem tudjuk még, hány évig tart, de valószínű, hogy a 3 alapoltásból álló sorozatot követően, évekkel később  emlékeztető oltásokat kell majd adni.  

Cikkünk szerzője dr. Csáki Csilla allergológus, gyermekgyógyász szakorvos. Honlapján további fontos és hasznos információkat olvashatsz a gyermekbetegségekről, az allergiás gyógymódokról.
• Kattints ide! »

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink