Tele vagyunk jobbnál jobb receptekkel

Már sokszor idéztem kedves gasztroíróm, Michael Pollan szállóigévé lett sorát, amelyben össze-foglalja hitvallását: „Eat food. Not too much. Mostly plants.” Kicsit kifejtő fordításban: „Egyél (rendes) ételt. Ne túl sokat. Lehetőleg növényi eredetűt.” És hogy a mi a rendes étel? Olyan, amely természetes hozzávalókból, nem ipari módszerekkel, mesterséges adalékok nélkül készül. Más szóval házi kaja. Amiből jókora, izgalmas választékot kínál mostani lapszámunk is.

Aki hagyományosan szereti a húsvétot, nagyszerű sonkaelkészítési módot talál a 94. oldalon – nem szerénykedünk: végső soron a tökéletes sonka receptét közöljük –, és a jól ismert hagyományos szalagos fánk mellett még vagy fél tucat másikat a 100. oldaltól. Az újdonságot keresők viszont kezdjék az elején: sonkamentes, mégis ünnepi és egyszerűen elkészíthető francia húsvéti menümet jó szívvel ajánlom (12. oldal).

Persze az ünnepek múltával nekem is különösen fontos lesz, hogy minél egyszerűbben vagy minél gyorsabban készüljek elxcombot (35. oldal), hiszen egy edényben sül hús és köret – a végeredmény több mint meggyőző.

Ahogy egyre-másra jelennek meg tavasszal a friss zöldségek, mindhez találnak egy-egy izgalmas receptet a medvehagymástól a spárgáson át a spenótosig (24. oldal). És bár a paleodiéta elméleti megalapozottsága talán nem teljesen kielégítő, viszont nagyon is egybecseng Pollan idézett gondolatával – és ha megkóstolják mondjuk a sült karfiolmorzsát kakukkfüves csirkemájjal (71. oldal), garantálom, hogy nem az ideológia, hanem az íze miatt fogják imádni.

De nem csak a testünket szeretnénk jóllakatni a következő hónapokban. Ugyanilyen fontos, hogy a tél végi nyűgöket és kimerültséget ne cipeljük át az új szezonba: jókedvre derítő tippek egész sorát kínáljuk, vagyis dehogy, nem érjük be holmi derűvel – egyenesen a hétköznapi boldogság a tét. Ehhez néha egészen apró trükkök is elegendőek (egy piros rúzs, egy jóleső jógaóra), máskor komoly elhatározásokra és vasakaratra is szükségünk van, de a lényeg úgyis az, hogy elmondhassuk: élni igenis jó. És nem is akkora kunszt jól csinálni, mint hisszük néha.

Kívánom, hogy minél energikusabban és vidámabban teljen a tavasz, egyenek jókat,
és élvezzék a napsütést,

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink