Számomra idén a tavasz

kétszeresen is az újrakezdés ideje

Az egyikről azt mondanám, Örkény tollára kívánkozik. Olyannyira, hogy már meg is írta. Ismerik? „Joliot Curie téri, ötödik emeleti, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással.”

Velem is valami hasonló történt: jókora vargabetűk – értsd: két másik lakás – után most tavasszal immár harmadjára visszaköltöztünk rajongva szeretett, 72 négyzetméteres, már nem alkóvos, beépített konyha-bútorral fölszerelt, második emeleti lakásunkba. A képeket visszaakasztottuk a falból még kiálló szögekre, a serpenyők felkerültek arra a falra, amely a Végre otthon! című könyvem borítóján is szerepel, a konyha pedig kicsit megújulva is pont úgy néz ki, hogy újra leforgathatnánk benne a Stahl konyhája legelső adásait. (Ahogy rosszmájú, de jó humorú barátaink poénkodtak a költözés után egy nappal: „Olyan otthonos itt, mintha mindig is itt laktatok volna…”) Nagyon szeretek itt élni, most már be kell látnom.


A másik újrakezdés is ehhez kapcsolódik: végre újra gyalogos távolságon belülre került a kedvenc bevásárlóhelyem. Pinceszintjén, az élelmiszerboltok tucatjában régi, kedves ismerősök az árusok, és már nagyon várom, hogy a beinduló tavasz friss zöldségei a pultokra kerüljenek. Józsi, a hentes bármit megszerez, amit az ember csak kér, szóval immár semmi akadálya, hogy nagyjából a következő időrendi sorrendben újra megfőzzem egy-egy kedvenc ételemet ebből a számból:


– a ricottás-medvehagymás palacsintát (74. oldal)

– a sajtkrémes sóskakrémlevest (68. oldal)

– a spárgás-currys finomfőzeléket (66. oldal)

– a sótésztakéregben sült thai rostélyost (84. oldal)

– a petrezselymes-mazsolás tojáslepényt (37. oldal)

– a pad thait rákkal (58. oldal)


És most, hogy testben újra hazatértem, ideje lesz elkezdeni a lélekben vágyakozást. Sorolom. Prágától Dublinig, Zebegénytől Barcelonáig nézzük meg a legjobb éttermek, kifőzdék, fagyizók és piacok kínálatát – végignézve a szerkesztőség falára kiaggatott színes anyagokon, képes lennék holnap nekiindulni. De ha csak a balatoni házunk kertjéből olvasgathatok arról, más hogyan tartja frissen a memóriáját (100. oldal), hogy miért veszedelmes a mindenre rátelepedő nárcizmus (129. oldal), vagy hogy milyen praktikákkal lehet erősebben a jelenre koncentrálni (126. oldal), boldog leszek. Pontosítok: nagyon jó itt és most is. Home sweet home.


Főzzenek jókat, kiránduljanak nagyokat, használják ki a tavasz minden frissességét – reméljük, mi is hozzá tudunk járulni, hogy tartalmasabban teljenek a legszebb hónapok!
Stahl Judit
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink