Nehéz feladat lenne a tél marketingesének lenni

Már ha lenne ilyen állás. Gondolják csak meg: egyetlen igazán nagy durranását, a karácsonyi, újévi ünnepeket ellövi mindjárt az elején. Utána igazán vonzót már csak olyat tud ígérni, amit nagyon bizonytalanul tarthat be: szép, havas tájat. (A végeérhetetlen szürkeségről, a latyakról, a süvítő jeges szelekről nem szól persze még az apró betű sem.) És amikor végre újra van alkalom ünnepelni, farsangkor, akkor a jókedv éppen annak szól, hogy vége hamarosan. Hát milyen egy rosszul kitalált évszak ez!

De nem tudom megváltoztatni, szóval inkább alkalmazkodom hozzá. Ami az én esetemben annyit tesz, hogy minden korábbinál hosszabb időre beköltözöm a konyha–étkező–nappali három-szögébe. Ha önöknek is hasonló terveik vannak, hadd adjak néhány tippet.

Kezdjük mindjárt a karácsonnyal. Idén két pazar ételsorral is készültünk: eggyel a halat szeretőknek (18. oldal), eggyel pedig a húsevőknek (30. oldal). Mindkettő többfogásos, nagyon mutatós menü, és ha van kedvük, nyugodtan variálhatják is őket. Ne mulasszák el megsütni valamelyik kalácsfélénket sem! Személyes kedvencem a kókuszos, fehér csokis rózsakalács (60. oldal): nem túl nehéz elkészíteni, cserébe nemcsak nagyon finom, de a megjelenése is pazar. Szerénytelenség vagy sem, de biztos, hogy szilveszterre a saját kubai menümmel készülök (89. oldal): a lassan sült, omlós hús egysze-rűen ellenállhatatlan – arról nem is beszélve, milyen jó tesz a khm… megfáradt gyomornak. Biztosan csinálok majd cassoulet-t (102. oldal), illetve hagyom, hogy megfőzze magát: nyugiban elsüldögél a sütőben órákon át, ínycsiklandó illatokat eregetve a konyhába.

Míg Kubát csak gondolatban járjuk be, addig ajánlunk egy csomó úti célt, ahol fizikai valónkban is örömmel salsáznánk, napoznánk, ünnepelnénk – nap-fényes, egzotikus, álomszép vidékek! –, aztán hazai sípályaszállásokon nézünk körül, a határon túlra pedig a legjobb hütték legjobb falatjaiért utazunk. Így-úgy, de próbáljuk a legtöbbet kihozni a télből. Tartsanak velünk.

Főzzenek örömmel – ne hagyják magukat: tökéletlenül is lehet fenséges egy menü –, és pihen-jenek sokat.


Kellemes ünnepeket,

Stahl Judit

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink